Olympische vondst in Museum Haarlem

Het klinkt te mooi om waar te zijn. Een originele Olympische medaille uit 1928 vinden in een oud sigarenkistje. Toch gebeurde dat bij Maarten Westermann, verzamelaar van ‘Olympische meuk’, toen hij voor zijn expositie in Museum Haarlem door wat spullen uit het depot van het museum struinde.

Het bleek te gaan om een medaille van Guus Scheffer, een ‘vergeten’ Haarlemse sportman die in 1924 en 1928 aan de Olympische Spelen deelnam. In 1924 werd hij 7e bij het gewichtheffen (categorie lichtgewicht / tot 67.5 kg). Vier jaar later wist hij bij de Spelen in Amsterdam de derde plaats te halen (middengewicht / tot 75 kg).

De medaille die de Haarlemse kroegbaas daarmee haalde is, samen met de andere parafernalia die Scheffer overhield aan zijn Olympische medailles, te zien bij in Museum Haarlem. Dit als onderdeel van de tentoonstelling van de Olympische verzameling van Heemstedenaar Maarten Westermann: Collectie Westermann, de Olympische Spelen in Haarlem.

Overigens zijn er meer ‘Haarlemse linkjes’ naar de Spelen van 1928. Zo was het dat jaar de derde Olympische deelname van ‘Adje’ Paulen, die later furore maakte als sportbestuurder en -pionier. Als hardloper brak Paulen vele records, won hij veel prijzen én was hij in 1920 de eerste Nederlandse atleet die een olympische finale wist te bereiken. Ondanks dat alles wist hij bij zijn drie Olympische spelen geen beslag te leggen op een podiumplaats. Op deze site staat een uitgebreider artikel over Adriaan Paulen.

De Olympische Spelen in 1928 kwamen recent nog in het nieuws. De acht medailles die Nederland op 28 juli haalde, waaronder een bronzen plak voor de Haarlemse roeister Roos de Jong , waren een verbetering van het oude dagrecord uit 1928. Destijds wist Nederland, op 11 augustus, 7 medailles op één dag in de wacht te slepen.

De expositie Collectie Westermann, de Olympische Spelen in Haarlem is t/m 30 augustus te zien in Museum Haarlem. Voor meer informatie: klik hier.

bekijk de hele agenda