Lang leve de Koningsspelen!

Vrijdag 22 april vonden voor de basisscholen van Zuid-Kennemerland de Koningsspelen plaats. Nadat deze de afgelopen twee jaar in alternatieve vorm plaatsvonden, was het dit jaar weer als vanouds. Met als thema ‘FitTop10’ was het de tiende editie van de Koningsspelen in Nederland. Stichting SportSupport Kennemerland organiseerde het evenement dit jaar op maar liefst vijf locaties, en met succes. In zowel Bloemendaal, Haarlem, Hillegom, Velsen en Lisse kwamen de basisschoolkinderen van omliggende scholen bij elkaar om de Koningsspelen te vieren.

Met in Bloemendaal 1200 kinderen, in Hillegom 1200, Velsen 800, Haarlem 800 en Lisse 550 kinderen werden de Koningsspelen dit jaar groots georganiseerd en kregen de basisscholen een fanatieke en heerlijke sportdag aangeboden. “Zo’n sportdag is anders dan op school. Je gaat op pad en ze vinden het allemaal een feestje”, zegt buurtsportcoach Colin van der Klauw. “Het was ook nog eens lekker weer, dus dan is het bijna de hele ochtend buitenspelen. Er is geen kind dat dat níet leuk vindt.”

Sport onder de aandacht

De Koningsspelen, in het leven geroepen op initiatief van de Krajicek Foundation en de Cruyff Foundation, werden in 2013 voor het eerst georganiseerd ter ere van de kroning van koning Willem-Alexander. Inmiddels zijn de Koningsspelen een landelijke traditie en komen scholen in heel Nederland bij elkaar om deze dag te verbinden aan sport en gezondheid. De Koningsspelen werden dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd door SportSupport. “Het doel van de Koningsspelen is om sport onder de aandacht te brengen bij zoveel mogelijk kinderen”, zegt Rianne Koldenhof, senior buurtsportcoach van SportSupport.

“We willen zoveel mogelijk kinderen aan het bewegen brengen. Daarnaast is het natuurlijk een mooie manier om de kinderen te verbinden aan sportverenigingen in de buurt. Op deze dag wordt eigenlijk promotie gemaakt voor de verenigingen. Kinderen maken op deze manier kennis met allerlei sporten. Ook is het natuurlijk een hele mooie dag voor alle kinderen. Iedereen staat vanaf 9 uur al te hossen en te springen. Ze zijn altijd enorm enthousiast.”

Funveld en estafettes

De dag van de Koningsspelen bestond uit een ochtend met een vol programma met verschillende activiteiten die ingevuld werden door onder andere sportverenigingen uit de buurt. De activiteiten bestonden uit diverse sporten en spelletjes als voetbal, crossfit, cricket, badminton, ultimate frisbee, handbal, atletiek, beachvolleybal, hockey en tennis. In Haarlem, Bloemendaal en Velsen waren tweedejaars studenten Sportkunde van Hogeschool Inholland Haarlem betrokken bij de organisatie. In Velsen werden zij ondersteund door middelbare scholieren van het Vellesan College, in Bloemendaal door leerlingen van Hartenlust Mavo en Haemstede Barger Mavo.

Bloemendaal en Heemstede

De Koningsspelen vonden in Bloemendaal voor de vierde keer plaats op het strand, voor basisscholen uit zowel Bloemendaal als Heemstede. Dansschool Jolein verzorgde de opening met een ingestudeerde dans op het lied ‘FitTop10’ van Kinderen voor Kinderen, dat speciaal is gemaakt voor de Koningsspelen 2022. Op het strand maakten de kinderen in een half uur kennis met sporten en spelletjes. Er waren meerdere verenigingen die sportclinics gaven zoals Healthclub NU met crossfit, Be Your Kids Key Yoga, Yoga Schaap, Dans- en balletstudio Jolein met een dansclinic en Cricketclub Bloemendaal. Ook stelden het trampolinepark hun trampolines ter beschikking voor een clinic. Twee basisscholen waren aanwezig op het Kennemer Lyceum, waar gebruikt gemaakt mocht worden van hun grote sportaccommodatie.

Haarlem

In Haarlem organiseerde SportSupport dit jaar voor de tweede keer Koningsspelen op het Sportpark Nol Houtkamp. Hier werden de Koningsspelen georganiseerd voor een groot aantal scholen uit Haarlem-Oost en Schalkwijk, samen met verenigingen uit Haarlem-Oost en Schalkwijk die zichzelf en hun sport konden promoten. De sportclinics werden gegeven door vrijwilligers van de diverse verenigingen. Zoals hockey met Saxenburg, badminton met Duinwijck en tennis met Overhout.

Verder was er judo van Level Up, kickboksen met Daan Sport, beachvolleybal door Bavo Beach, tafeltennis van TGTZ, basketbal met Triple ThreaT en dansen door Dance Company en Dayna Dance. Ook werd er invulling gegeven aan het programma door tweedejaars studenten Sportkunde van Hogeschool Inholland Haarlem. De studenten maakten een lesvoorbereiding met sportactiviteiten als reactiespelletjes, tikspellen en estafettes op het funveld. Daarnaast waren er drie stagiaires van het CIOS Haarlem (Nova College) betrokken bij de organisatie, waarbij het de eindopdracht van hun studie was.

“We vinden het super dat we het eindelijk weer mogen doen”, zegt Lisanne de Ruijter, buurtsportcoach en organisator van Koningsspelen in Haarlem. “Je merkt aan de kinderen en docenten dat ze echt enthousiast zijn om eindelijk weer dit soort dingen te kunnen doen. We organiseren het dit jaar ook veel groter dan voorheen en dat gaat heel erg goed. Het terrein is superdivers voor dit soort dagen. Dat is dus ook echt ideaal. Ik zie het als een geslaagde dag.”

Hillegom

In Hillegom kwamen zeven verschillende basisscholen met groep 3 t/m 8 naar sportpark De Zanderij. Verspreid over de voetbalvelden kregen zij een uitgebreid sport- en spelprogramma voorgeschoteld. De sportverenigingen die aangesloten waren bij de Koningsspelen in Hillegom waren SDO Korfbal, Scouting Tjarda, Golfschool Tespelduyn, Balletschool Martha de Rijk, SV Hillegom voetbal, Train2Inspire en judoschool Ukemi. Door het grote en diverse aantal aangesloten sportverenigingen werd Hillegom door het nationaal comité Koningsspelen gevraagd of zij als voorbeeld wilden dienen voor de rest van het land.

Velsen

In Velsen werden de Koningsspelen georganiseerd op het strand in IJmuiden voor groep 5 t/m 8 van zeven basisscholen. Er kon gebruikt worden gemaakt van Paviljoen Noordzee, die zorgde voor de muziekinstallatie en een podium waar de openingsdans werd gehouden door Dansschool Jolein. Elke school was ingedeeld in een vak waar acht verschillende soorten spellen werden gespeeld. Van trefbal tot acrobatiek. Deze spellen werden begeleid door de studenten Sportkunde van Hogeschool Inholland en de middelbare scholieren van het Vellesan college.  

Lisse

Ook in Lisse waren de kinderen volop in beweging. De onder- en middenbouw gingen op school actief aan de slag met een programma voorbereid door de gymdocenten. De bovenbouw (en middenbouw van De Akker en Waterval) volgden het programma bij de verenigingen op Ter Specke. Het programma vond plaats op de locaties van A.V. De Spartaan, HSV The Flags, LTC Lisse, Hockeyclub Hisalis en FC Lisse. AV De Spartaan zorgden voor een uitdagend atletiekcircuit, anderen werkten zich flink in het zweet bij sportclinics van BodyBouw, een rugbytraining van RC The Bassets, tennis bij LTC Lisse en honkbaloefeningen bij The Flags.

Kort en goed: veel te doen en volop beweging in de hele regio! We kijken nu al uit naar de Koningsspelen van volgend jaar, die plaatsvinden op vrijdag 21 april 2023.

bekijk de hele agenda