Inschrijven voor de nieuwsbrief
logo sih

De talenten: Vera ter Horst en Jorien Hin

Leestijd: 3 minuten

|

7-07-2022

You have to start somewhere to make it anywhere. Een slogan die Vera ter Horst (16) en Jorien Hin (17) doet stralen. Het zijn woorden die je als eerste ziet staan wanneer je hun website opent én het zijn woorden die symbool staan voor de manier waarop hun nog maar korte zeil carrière verloopt.

Van meedoen voor spek en bonen, naar de beste zijn

Tijdens de zeilwedstrijden deden de jonge Jorien en Vera vaak mee voor spek en bonen. Toeschouwers en tegenstanders zeiden dan ook regelmatig ´o leuk, zij zeilen ook´. Maar die tijd is geweest, de zeilwereld heeft vanaf nu rekening te houden met dit Noord-Hollandse duo dat een perfecte mengeling is van de introverte tactische puzzelaar en de extraverte krachtpatser. Deze zomer staan ze namelijk aan de start van het Youth World Sailing Championships in Scheveningen!

Jorien vertelt vol trots over haar herinnering aan de periode dat ze als twee kleine meisjes, met knotjes in hun haren, in een optimist begonnen. De optimist hebben ze inmiddels ingewisseld voor een 29er en: ´eigenlijk kunnen we nu wel zeggen dat we de beste zijn in wat wij doen in Nederland.´

Wat zeilen hen geeft
Zeilen zit in het bloed van Vera en Jorien, ze zijn er mee opgegroeid en werden op jonge leeftijd mee het water opgenomen. Zowel op de kade van de Haarlemsche Jachtclub als op het water was het altijd een groot feest. Maar dat water, varen in die optimist, dat trok hen nóg meer dan de gezelligheid op de kant. Op het water voelen de meiden zich thuis.

Naast de wind die je langs je gezicht voelt waaien, het zout dat zorgt voor touwhaar, de golven en het getij dat de meiden laat voelen alsof ze in een speeltuin spelen, haalt stuurvrouw Vera voldoening uit het samen leggen van de tactische puzzel om zo hard en snel mogelijk te zeilen. En daarbij zorgen de momenten dat de meiden tijdens trainingen weleens omslaan, want ook dat hoort bij jezelf ontwikkelen, voor de grootste lol.

Antwoord op de vraag ´hoe zouden jullie elkaar omschrijven?´
Lief en stoer. Het zijn allebei lieve, maar ook zeker stoere meiden. ´Soms verwachten mensen het niet van Vera, maar naast dat ze lief is kan ze ook heel pittig zijn. Aan boord is het heel fijn dat zij de stabiele factor is van de twee, die mij ook zeker een spiegel durft voor te houden.´ En naast die stabiele, rustige, maar toch ook pittige factor staat iemand die Vera beschrijft als ´de bemanning´. De beer aan boord die sterk en energiek is, aan de stuurvrouw doorgeeft wat ze ziet en het grootzeil bestuurt. ´Dit is heel goed en fijn, vooral op de momenten dat ik er even doorheen zit´, vertelt Vera.

Prestaties om trots op te zijn
De meiden hebben samen al een flink palmares bij elkaar gezeild. Afgelopen jaar was hun tweede seizoen in het Nationale Training Team. Een aantal resultaten waar de meiden trots op zijn is de 42e plek op de Nordic 29er Meeting in Denemarken, hun eerste internationale evenement in de 29er, de 113e plek op hun eerste WK in de 29er op de Zhik 29er World Championship in Valencia. Hier waren zij het eerste Nederlandse meisjesteam dat over de finish kwam. En ook de tweede plek in Workum staat in hun favoriete lijstje.

De laatste, maar zeker niet de minste prestatie is de 50e plek op het Dutch Youth Regatta 2022 in Workum afgelopen mei. Hét selectie evenement voor de Youth World Sailing Championshop in de 29er! ´Het doel was om te eindigen als beste Nederlandse meisjesteam, en ons zo te plaatsen voor het JWK. En we did it!´

Crowdfunding, want zeilen kost geld
Om deze zomer goed voorbereid aan de start te staan van de Youth Worlds hebben Jorien en Vera jouw hulp nodig! Er loopt een crowdfundingsactie om de kosten te dekken, zoals de kosten voor hun boot, maar ook de kosten voor hun eten, drinken en verblijf. Zij hopen dat jij hen wilt helpen bij het waarmaken van hun droom. Wil jij dat doen? Doneer dan hier.

Susie Cats van YAAP Sport- en Prestatiepsychologen belicht voor Sport in Haarlem deze maand een sporttalent. Bij YAAP geloven ze dat plezier in sporten voorop staat, waardoor groei en ontwikkeling versneld worden en prestaties een gevolg hiervan zijn.  Meer weten over de rol van plezier bij talentontwikkeling en de kracht van plezier in presteren? Kijk op: www.yaap.eu

Dit vind je misschien ook interessant:

Haarlem genomineerd voor sportgemeente van het jaar

Leestijd: 2 minuten
|

Haarlem maakt kans om de beste sportgemeente van 2023-2024 te worden. Samen…

Voetbal is theater: een sprankelende strijd om gelijkheid

Leestijd: 3 minuten
|

De kantine van SV Alliance ’22 was op 22 en 23 juni…

NK Freerunnen Style in Haarlem

Leestijd: 2 minuten
|

Op 20 en 21 juli vormt Haarlem het decor voor het NK…

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meer nieuws

Haarlem genomineerd voor sportgemeente van het jaar

Haarlem maakt kans om de beste sportgemeente van 2023-2024 te worden. Samen...

Voetbal is theater: een sprankelende strijd om gelijkheid

De kantine van SV Alliance ’22 was op 22 en 23 juni...

NK Freerunnen Style in Haarlem

Op 20 en 21 juli vormt Haarlem het decor voor het NK...

logo sih