Fleur Jong reisde als topfavoriet op twee onderdelen af naar de Paralympische Spelen in Parijs. De Haarlemse atlete wist de verwachtingen waar te maken. Ze verdedigde haar gouden medaille bij het verspringen met succes en was bovendien de snelste op de 100 meter sprint. Op het stadhuis werd Fleur Jong in verband met deze uitzonderlijke prestaties in het zonnetje gezet door burgemeester Jos Wienen en sportwethouder Eva de Raadt.
Haar rol als topfavoriete had Fleur Jong te danken aan haar prestaties op het Wereldkampioenschap van zowel 2023 als 2024. In beide jaren was ze de beste bij zowel het verspringen als op de 100 meter sprint. Fleur: “Op de Spelen in 2021 werd ik 4e op de 100 meter. Sindsdien ben ik met sprongen vooruit gegaan, onder meer omdat we er met ons team voor hebben gekozen om naast uithoudingsvermogen meer op het verbeteren van techniek te trainen. Als sprintspecialist is dat voor mij belangrijker dan uithoudingsvermogen. Als ik bij de training technisch niet goed liep, werd ik van de baan gehaald.”
Meest succesvolle Haarlemse Paralympiër?
Met inmiddels drie gouden medailles op zak, is Fleur Jong misschien wel de meest succesvolle Haarlemse Paralympiër ooit. Iets dat ze als kind nooit zo bedacht zal hebben. Fleur deed aan tennis en dansen, tot ze op haar 17e een bacteriële infectie opliep waardoor uiteindelijk zowel haar linker- als haar rechtervoet en de helft van acht vingers werden geamputeerd. Op een paralympische talentendag van NOC*NSF liep ze Guido Bonsen tegen het lijf, destijds bondscoach en tegenwoordig coach bij Team Para Atletiek. Haarlemmer Bonsen zag potentie in Fleur Jong als atlete.
Andersom was het verspringen voor Fleur ‘liefde op het eerste gezicht’, zoals ze het zelf zegt: “Ik begreep meteen wat er van mij gevraagd werd en dacht: dit kan ik én hier kan ik de beste in worden. Met de 100 meter had ik dat in eerste instantie niet, dat is later gekomen. Op de Spelen voelde die medaille ook anders. Bij het verspringen was ik er op gebrand om mijn titel te verdedigen. Op de 100 meter was ik al wel twee keer wereldkampioen geworden, maar deze ‘had ik nog niet’, dus dit voelde echt als een eerste keer.”
Voorbereiden op volgepakt stadion
Burgemeester Jos Wienen vroeg onder meer hoe het was om uit te komen in een stadion dat met 80.000 toeschouwers tot de nok toe gevuld was. Fleur: “Tijdens de Olympische Spelen ben ik anderhalve dag in het stadion geweest. Om teamgenoten aan te moedigen en het verspringen te zien, maar zeker ook om me voor te bereiden. Ik heb heel zakelijk om me heen zitten kijken. Hoe lang voor de wedstrijd komen de atleten de baan op en hoeveel tijd krijgen ze om in te springen? Maar ook: wat gebeurt er als er een Fransman aan de start staat? Ik wilde me niet laten verrassen door wat ik voor kon bereiden.”
Eva de Raadt vertelde Fleur dat ze aanwezig was bij één van Fleurs kwalificatiewedstrijden: “Ik was als toeschouwer al echt onder de indruk van hoeveel geluid het publiek produceerde. Ik kan me haast niet voorstellen hoe het dan moet zijn om je daarin op je doel te focussen. Het maakt je prestatie des te knapper en we zijn als Haarlem ontzettend trots op wat je hebt neergezet.” Om deze woorden kracht bij te zetten, kreeg Fleur Jong een ingelijste tekening van zichzelf tegen een Haarlemse skyline, van de hand van illustrator Eric J. Coolen. Daarnaast kreeg ze het eerste exemplaar uitgereikt van het nieuwe magazine van Sport in Haarlem, waarin Fleur Jong zelf ook aan het woord komt in een dubbelinterview met para-judoka Seb Sloot.
Verhuizen
Hoewel de Paralympische Spelen alweer even geleden zijn, is de agenda van Fleur Jong nog regelmatig gevuld met bijeenkomsten als gevolg van haar gouden prestaties. Daarbij liet ze de aanwezigen aan het einde van de bijeenkomst even schrikken, toen ze aankondigde dat ze daarnaast volop bezig is met verhuizen. Maar het bleek te gaan om een verhuizing binnen de stadsgrenzen. “Gelukkig maar”, besloot Jos Wienen met een knipoog, “want we ontvangen je hier graag over vier jaar weer en blijven