Handboogschieten nieuwe Haarlemse kernsport

Leestijd: 4 minuten

|

21-04-2023

Het zal veel mensen ontgaan zijn, maar 2022 was een uitermate succesvol Haarlems sportjaar in het handboogschieten. HBSV Brederode werd namelijk Nederlands Kampioen indoor (18 meter) én wist beslag te leggen op de NHB-beker indoor (25 meter). Bovendien is de toeloop aan nieuwe leden zo groot, dat zelfs opgeven voor een wachtlijst niet meer mogelijk is.

Eerst even wat uitleg bij handboogschieten. In het winterseizoen wordt er binnen geschoten, zo vertelt Arjen Elsman, voorzitter van HBSV Brederode. “Dit gaat op een afstand van 18 tot 25 meter. In het voorjaar, zo half april, begint het buitenseizoen. Daar schiet je 70 tot 90 meter. Je schiet op een schijf, een blazoen, met verschillende kleuren. Raak je een kleur dan scoor je punten, waarbij het middelste gele rondje 10 punten waard is. En ik kan je vertellen: als je één keer het geel raakt, wil je dat nóg een keer. De enige tegenstander daarbij ben je zelf.” Naast deze vorm, het ‘targetschieten’ bestaat ook het 3D-schieten, waarbij je met een groep door het bos loopt en op schuimrubberen figuren schiet.

Veiligheid voor alles
Er zijn allerlei verschillende bogen. Van een ‘longbow’ (de traditionele houten boog) tot en met de compound- of katrolboog, die gebruik maakt van een heel systeem van kabels en katrollen. Elsman: “Er komen hier regelmatig mensen die zeggen dat ze al ervaring hebben met boogschieten. Dat is dan meestal op een vakantiepark met een recreatieteam geweest. Dan zeggen wij dat ze alles wat ze daar hebben geleerd moeten vergeten, want dat is echt heel wat anders! En uiteraard staat veiligheid altijd voorop, je moet niet denken dat je als een soort Robin Hood in het rond kunt schieten.”

Elsman moet regelmatig aan mensen uitleggen dat handboogschieten wel degelijk een ‘echte’ sport is. “Elke keer als je de boog uittrekt, heb je 20 à 22 kilo kracht op je lijf staan. Dat moet je een paar seconden aanhouden, wat een enorme inspanning vergt waarbij je je hele lichaam gebruikt. Bedenk vervolgens dat je dit in een wedstrijd zomaar 100 tot 150 keer doet. Ook is het een mentale sport, je moet vrij zijn in je hoofd om het blazoen te kunnen raken. Dat heb ik zelf ervaren toen ik in een zware burn-out kwam. Eén van de eerste tekenen dat ik had was voor mij dat ik níets meer raakte, andersom heeft het handboogschieten me geholpen om ruimte te krijgen in mijn hoofd en weer úit de burn-out te komen. Ik weet niet hoe dat anders zou zijn gelukt.”

Mister perfect
Wereldwijd zijn Zuid-Korea en de Verenigde Staten grote landen in het handboogschieten, met Mexico, Duitsland en India als opkomende naties. Nederland hoort al jarenlang bij de wereldtop en kent zo’n 12.000 bij de Nederlandse Handboog Bond aangesloten spelers. Op de laatste Olympische Spelen (2021) was de zilveren plak bij het handboogschieten het eerste Nederlandse eremetaal en ‘mister perfect’ Mike Schloesser geldt als één van de beste atleten in zijn sport. In onze regio kun je in verenigingsverband dus terecht bij het Haarlemse HBSV Brederode, gevestigd naast hockeyclub Saxenburg, of bij V.Z.O.S. uit Santpoort.

De groeiende populariteit van handboogschieten, voornamelijk onder jongeren, komt mede door fantasieseries als De Grijze Jager, Lord of the Rings en The Hunger Games. Maar dat is volgens Elsman niet de enige verklaring, want hij ziet dat mensen vaak lang lid blijven: “Onze clubcultuur is er een van thuiskomen, of je nu puur recreatief komt vrijschieten of de ambitie hebt om beter te worden of op te gaan voor de selectie. We hebben een heel divers ledenbestand met mensen van alle leeftijden, inkomensklassen, genders en nationaliteiten.”

Voor de prijzen schieten
Het ledenaantal van HBSV Brederode schommelt al jaren rond de 150, met tot voor kort een wachtlijst van zo’n 250 mensen – wachttijd zo’n 2,5 jaar. De club kon en kan echter niet verder groeien wegens ruimtegebrek en daarom werd de wachtlijst afgeschaft. In plaats daarvan kunnen mensen zich inschrijven voor één van de vier jaarlijkse beginnerscursussen, die altijd binnen no-time vol zitten en waar zo’n driekwart van de deelnemers erna lid wordt. Binnen de vereniging zijn een aantal leden die op het hoogste niveau ‘voor de prijzen schieten’, waar Elsman er zelf overigens één van is. Ook wordt er in toenemende mate aandacht besteed aan jeugdselectietraining en talentontwikkeling.

Alles bij elkaar genoeg reden om handboogschieten toe te voegen als nieuwe kernsport – sporten waarin ‘Haarlem’ het goed doet. De toekenning van deze status aan het handboogschieten zal binnenkort plaatsvinden, als de laatste formaliteiten zijn afgerond. Elsman: “Dit is een erkenning dat we als vereniging goed bezig zijn én draagt bij aan de uitstraling als volwaardige, serieuze sport. Daarnaast willen we graag samenwerken met andere topsportverenigingen, onder meer door kennis en resources te delen. Het zou mooi zijn als we het voor elkaar krijgen om naar een nieuwe, grotere accommodatie te verhuizen. Daar zijn we over in gesprek met onder meer de gemeente Haarlem, waarbij we hopen een mooie plek te krijgen bij de herinrichting van het sportcomplex bij Olympia. We zijn nu een relatief kleine vereniging, maar hebben het potentieel om minimaal te verdubbelen.”

WK in Haarlem?
“Bovendien zijn we in gesprek met de bond om Jong Oranje hiernaartoe te halen en met het CIOS om de gebouwbezetting zo optimaal mogelijk te maken. Én het zou ons de mogelijkheid geven om grotere toernooien te organiseren. Handboogschieten is van oudsher een sport die populair is in Brabant en Zuid-Limburg. Nu dat ook in andere delen van het land groeit en we het hier als vereniging goed doen, zou het toch prachtig zijn als we dat kunnen bekronen met een EK of zelfs een WK in Haarlem?”

Meer over handboogschieten en HBSV Brederode op www.hbsvbrederode.nl

 

 

Dit vind je misschien ook interessant:

Gouden Paralympiërs

Leestijd: 5 minuten
|

Atlete Fleur Jong is één van de boegbeelden van de paralympische sport,…

Elke schoolvakantie een avontuur met de Vakantie voor Kids app

Leestijd: < 1 minuut
|

Op zoek naar inspiratie om de schoolvakanties in Haarlem onvergetelijk te maken?…

Flinke verbouwing IJsbaan Haarlem bijna klaar

Leestijd: 3 minuten
|

Op IJsbaan Haarlem is afgelopen zomer hard gewerkt om de bezoekers nog…

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief

Nieuws

Gouden Paralympiërs

Atlete Fleur Jong is één van de boegbeelden van de paralympische sport,...

Elke schoolvakantie een avontuur met de Vakantie voor Kids app

Op zoek naar inspiratie om de schoolvakanties in Haarlem onvergetelijk te maken?...

Flinke verbouwing IJsbaan Haarlem bijna klaar

Op IJsbaan Haarlem is afgelopen zomer hard gewerkt om de bezoekers nog...

logo sih