Het talent > Anouk Könst

Leestijd: 4 minuten

|

16-10-2023

Van schaatsen op bevroren slootjes naar de Olympische Spelen om misschien wel in de sporen van Yvonne van Gennip te treden? Dat zou zomaar eens het verhaal van Anouk Könst kunnen worden. Al is het iets waar de 17-jarige schaatsster momenteel helemaal niet mee bezig is. Plezier in het schaatsen staat voor haar voorop, daarnaast werkt ze hard om zichzelf te verbeteren en te kijken waar haar plafond ligt.

Nu is het zeker niet zo dat Anouk helemaal niet ambitieus is. Toen het wedstrijdschaatsen serieuzere vormen aan begon te nemen, stelde ze zichzelf ook grotere doelen. Zo ging ze op voor kwalificatie voor de Nederlandse Kampioenschappen. Ze wilde laten zien wat ze in huis had: “dit ben ik en dit kan ik”. Uiteindelijk plaatste Anouk zich voor het NK allround, het NK marathon en het NK lange afstanden. Bij dat laatste toernooi wist ze de top-10 te halen. Sowieso gaan de lange afstanden haar het beste af. “Ik ben meer een diesel”, vertelt Anouk. “Ik moet even op gang komen. Maar als ik op gang ben, kan ik het ook vrij lang volhouden. In die zin kan ik op de 1.500 en de 3.000 meter het beste mijn ei kwijt.”

Daarmee weet Anouk meteen waar ze zich wil verbeteren. Want om op het NK allround de drie kilometer te mogen schaatsen, moet ze eerst goed presteren op de kortere afstanden. Anouk: “Ik wil me daarom verbeteren op de sprint, op snelheid dus. Daarnaast werk ik aan mijn uithoudingsvermogen, om ook op de drie kilometer hard te kunnen rijden. Dus dat constante tempo vasthouden, maar dat dan wel als geheel sneller rijden.” Aan haar inzet zal het niet liggen, ze is gemotiveerd en gedisciplineerd. Eerder stoppen met de training? Voor Anouk geen optie. In totaal heeft ze zeven of acht trainingsmomenten per week. Uiteraard veel schaatsen op de IJsbaan Haarlem, maar ook onder meer wielrennen, skeeleren in de zomer, krachttraining, core stability en landtraining.

Nog even terug naar het begin. Anouk kreeg het schaatsen vooral mee via haar moeder, die zelf ook op hoog niveau schaatste. Vanuit haar woonplaats Langeraar, vlakbij Alphen aan de Rijn, stond Anouk voor het eerst op de schaats. Rondkrabbelen op de bevroren slootjes en plassen vlakbij haar huis. Het leukste aan schaatsen vond en vindt Anouk de snelheid en het gevoel van vrijheid als ze het ijs glijdt. Ze werd al snel lid van de Ter Aarse IJsclub en trainde eerst in Leiden en later in Haarlem. Daar deed ze ook mee aan toernooitjes, zoals het in schaatskringen bekende Jan van Gennip-toernooi. Anouk: “Dat was nog meer ‘stappend over het ijs’. Yvonne van Gennip reikte daar de prijzen uit, ik moet nog wel ergens een foto hebben dat ik een beker van haar kreeg.”

De toernooitjes werden steeds serieuzer en Anouk wilde er meer uithalen: “harder, harder, harder!”. Haar trainers leerde haar om dingen die ze gewend was te doen te veranderen om sneller te kunnen schaatsen. Bijvoorbeeld meer haar bekken kantelen, zodat ze niet zo ‘met haar neus naar het ijs’ schaatste. In coronatijd stopten de wedstrijden en toernooien, maar Anouk viel tijdens de trainingen op en werd gevraagd om aan te sluiten bij de Schaatsacademie Noordwest, het talentcentrum in onze regio. Daar gaat ze inmiddels haar derde seizoen in, bij de A1. Eén van haar doelen is om nogmaals kwalificatie voor het NK allround in de wacht te slepen en daar op de korte afstanden zo te presteren, dat ze ook de 3.000 meter mag schaatsen. Op langere termijn hoopt ze ooit bij ‘een merkenteam’ terecht te komen. Of dat realistisch is? Anouk: “Ik wil mezelf nu vooral verbeteren en kijken waar mijn plafond ligt. Maar plezier staat voor mij echt voorop. Als het schaatsen ‘moeten’ wordt, vind ik dat een slecht teken.”

Komend seizoen staan er, naast alle toernooien en kwalificaties, onder meer trainingsreizen op het programma in Leeuwarden en in Berlijn. De kosten hiervoor moet Anouk zelf bekostigen, met daarbij natuurlijk zaken als schaatsen en kleding, materiaal, reiskosten, de bijdrage aan de Schaatsacademie, et cetera. Daarom is Anouk een crowdfunding gestart, waarmee ze in totaal 3.000 euro hoopt binnen te halen. Dit alles met als doel om de stijgende lijn van de afgelopen jaren door te zetten en wie weet nog eens geflankeerd door Yvonne van Gennip op de foto te kunnen met een behaalde prijs.

 

Help mee om Anouk richting de Nederlandse top te krijgen. Dat kan al vanaf één euro, iedere bijdrage is van harte welkom via de pagina van Anouk op Talentboek Haarlem.

Dit vind je misschien ook interessant:

Gouden Paralympiërs

Leestijd: 5 minuten
|

Atlete Fleur Jong is één van de boegbeelden van de paralympische sport,…

Elke schoolvakantie een avontuur met de Vakantie voor Kids app

Leestijd: < 1 minuut
|

Op zoek naar inspiratie om de schoolvakanties in Haarlem onvergetelijk te maken?…

Flinke verbouwing IJsbaan Haarlem bijna klaar

Leestijd: 3 minuten
|

Op IJsbaan Haarlem is afgelopen zomer hard gewerkt om de bezoekers nog…

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief

Nieuws

Gouden Paralympiërs

Atlete Fleur Jong is één van de boegbeelden van de paralympische sport,...

Elke schoolvakantie een avontuur met de Vakantie voor Kids app

Op zoek naar inspiratie om de schoolvakanties in Haarlem onvergetelijk te maken?...

Flinke verbouwing IJsbaan Haarlem bijna klaar

Op IJsbaan Haarlem is afgelopen zomer hard gewerkt om de bezoekers nog...

logo sih