Het NK Schaken zit er net op voor Eline Roebers. Ze zal er met gemengde gevoelens op terugkijken. Haar derde plaats is een keurige prestatie, al had er misschien toch meer ingezeten. Eline werd genoemd als favoriet voor de eindzege en stond na drie partijen ook aan kop, maar na twee verliespartijen in de laatste twee rondes was het brons het hoogst haalbare. Evengoed een heel fraai resultaat, waarmee haar toch al goedgevulde prijzenkast verder uitgebreid wordt.
Eline begon met schaken toen ze een jaar of 6, 7 was. Haar ouders vonden dat ze wel wat uitdaging kon gebruiken en maakten haar lid van een schaakclub. Voor zover ze zich dat nog kan herinneren, vond ze schaken meteen een leuke sport. Het besef dat ze er ook goed in was, kwam pas veel later. Namelijk toen ze op haar 10e Nederlands Kampioen werd in de categorieën >10 en >12 jaar. Het talent heeft ze overigens niet van een vreemde: haar vader schaakt op hoog niveau en wist op 17-jarige leeftijd de titel FIDE Meester (FM) te verwerven.
Wereldkampioen
Wat dat betreft overtrof Eline haar vader al: zij wist al op 16-jarige leeftijd de titel Internationaal Meester (IM) te verwerven, na Grootmeester de hoogst haalbare titel. Eline heeft dan ook de nodige nationale én internationale titels op haar naam gezet. Zo werd ze op haar 14e Wereldkampioen in haar leeftijdscategorie en in 2022 Nederlands jeugdkampioen >18. Ook was ze begin vorig jaar de eerste vrouw die het Duitse schaaktoernooi Untergrombach won, waarbij ze in de laatste ronde de Russische grootmeester Vjatsjeslav Ikonnikov te slim af was.
Of de titel grootmeester voor Eline haalbaar is? Ze denkt zelf van wel: ‘Daar moet ik wel heel hard voor werken en daar ben ik nu mee bezig’. Want net als bij alle andere topsporters gaan er uren en uren aan training vooraf aan het succes. ‘Ik speel bijna elke dag wel een paar uur. Soms met een tegenstander, of ik speel een partij alleen. Bijvoorbeeld door uit een boek met echte partijstellingen een bord op te zetten en van daaruit de bedenken wat de beste zet is. En voor een toernooi zoek ik informatie over mijn tegenstanders op, bijvoorbeeld uit eerdere partijen, om te kijken of ik een bepaalde speelstijl kan ontdekken.’
Mentaal gevecht
Eline komt sinds ruim een jaar uit voor het eerste seniorenteam van de Haarlemse schaakvereniging Kennemer Combinatie, nadat ze eerder speelde bij Het Vereenigd Amsterdamsch Schaakgenootschap (VAS) in haar woonplaats. Die club speelt echter niet op het hoogste nationale niveau en Kennemer Combinatie wel, waarop ze voor haar verdere ontwikkeling besloot de overstap te maken. Wat ze het allerleukste vindt aan schaken? Moeilijk uit te leggen, zo vindt Eline. Ze heeft het over ‘een mooie manier om te vechten met iemand, het mentale gevecht aan te gaan.’
Het schaken heeft Eline al in meerdere landen gebracht. De meeste toernooien vinden in Europa plaats, al is ze ook al twee keer voor een toernooi in India geweest. Landen met een langere, sterke schaakgeschiedenis zijn onder meer Rusland, Georgië en Oekraïne. Maar tegenwoordig komen ook steeds vaker Chinezen en Indiërs naar Europese toernooien met als doel om een hogere plaats op de schaak-ranking te halen. Nederland staat internationaal niet als enorm schaakland aangeschreven, maar wie weet gaat Eline daar de komende jaren verandering in brengen!