Feest van herkenning voor prominente oud-CIOS’ers

“Ik denk dat als je deze opleiding achter de rug hebt, je enorm gesterkt bent en ook in persoonlijkheid gegroeid bent. Daar kun je een heel leven mee verder.” Voormalig topvoetbaltrainer Guus Hiddink had mooie woorden over voor het CIOS, waar hij zelf ook ooit zijn opleiding genoot. Hiddink deed zijn uitspraak toen hij als gast aanwezig was bij de projectweek ‘Vitaliteit in de Buurt’, een initiatief van Nova College CIOS Haarlem Hoofddorp ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan.

Hiddink was een van de oud-CIOS-studenten die tijdens de week aanwezig was bij de projectweek, op woensdagochtend bij het sport- en spelparcours voor basisscholieren. Ook onder meer Claudia Zwiers (docent geweldsbeheersing Politie NHN en voormalig judoka), Kenneth Leeuwin (eigenaar sportschool Smile Sport en voormalig karataka) en Kim Lammers (presentator, motivator, coach en voormalig hockeyinternational) gingen even ‘terug naar de basis’ op hun oude school. Samen met andere prominente genodigden uit onderwijs en sport gingen ze in gesprek met huidige studenten en docenten van het CIOS, die lieten zien wat zij ‘op de vloer’ doen. Dat was een feest van herkenning. “Het is heel bijzonder dat je die CIOS-vibe meteen weer voelt borrelen”, zo vatte Kenneth Leeuwin dat samen.

Letterlijk in beweging komen
De projectweek Vitaliteit in de Buurt ging op maandag 19 juni van start met de opening van de CIOS75 looproute door de Haarlemse burgemeester Jos Wienen, sportwethouder Nico Heijink van Bloemendaal en Hans Gootjes, directeur van het jubilerende CIOS Haarlem Hoofddorp. De route van 7,5 kilometer verbindt de huidige Haarlemse vestiging van het CIOS met de locatie in Overveen waar het CIOS in 1948 van start ging. Ruim 400 studenten en docenten liepen de route en ook alle inwoners van Haarlem en (verre) omgeving waren van harte welkom om de route te lopen. Zo wilde het CIOS direct vanaf het begin van de week haar omgeving betrekken bij het jubileum en letterlijk uitnodigen om met het CIOS in beweging te komen.

Dit gebeurde ook later in de week, toen op woensdagmiddag de directe buren van de Haarlemse locatie waren uitgenodigd. Zij konden – net als de basisschoolkinderen eerder die dag – meedoen aan de activiteiten van het sport- en spelparcours. Naast een flink aantal ‘buren’ waren daar de nodige kinderen te zien die ’s ochtends zo enthousiast waren geworden, dat zij de activiteiten nog een keer wilden doen.

Verbinding met de wijk

Op de dagen dat de studenten in de buurt sport- en spelactiviteiten te organiseerden, waren relaties uitgenodigd om de studenten aan het werk te zien. Dat gebeurde op de fiets: dinsdag vanuit de Haarlemse locatie en op donderdag vanuit Hoofddorp. Er werden activiteiten bezocht waarbij CIOS-studenten zich inzetten voor vitale samenleving voor verschillende doelgroepen, waaronder jongeren, ouderen en mensen met een beperking. In Hoofddorp vond ook een vitaliteitsmarkt plaats rondom maatschappelijke problemen voor jongeren. Petra van Doorn, gebiedsmanager Haarlemmermeer: “Ik vond het heel leuk om te zien hoe het CIOS de verbinding met de wijk legt en echt actief de wijk ingaat.”

De week werd afgesloten met een feestelijk programma voor relaties van het CIOS. Drie docenten werden geïnterviewd over de projectweek en de resultaten daarvan. Ook cabaretier Peter Heerschop was daarbij aanwezig. Heerschop studeerde zelf aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding en is tegenwoordig regelmatig gastdocent in het excellentie-programma van het CIOS. Hij ging in een verhaal vol ‘humor met een boodschap’ in op het belang van beweging in iedere levensfase. Daarnaast sprak Erik Scherder over het belang van bewegen – óók voor het brein. “Reken maar dat meer aandacht voor bewegen op school bijdraagt aan beter reken- en taalonderwijs. En het wordt nog leuker ook!”.

Meer informatie over de projectweek Vitaliteit in de Buurt is te vinden op novacollege.nl/cios75.

 

bekijk de hele agenda