Het Talent: Rafael Morales

Rafael Morales was net vijf jaar toen hij begon met honkballen bij Kinheim. Daarmee trad de nu 11-jarige Haarlemmer in de voetsporen van zijn vader, die in Mexico professioneel honkballer was en dicht tegen het nationale team aan zat.

Het talent blijkt op Rafael te zijn overgeslagen. Zo werd hij vorig jaar geselecteerd voor het Nederlands jeugdteam en nam hij deel aan het EK U12. Op een zomer-honkbalkamp werd hij tot MVP uitgeroepen. Bovendien traint hij vrijwel dagelijks om alle verschillende onderdelen van het honkbal onder de knie te krijgen. Niet verwonderlijk dus dat Rafael sinds dit seizoen, na periodes bij het Mexicaanse Taxistas en Pirates Amsterdam, is opgenomen in het 6-jarige trainingsprogramma van Baseball Academy Kennemerland Rabbits. Daar hoopt hij zich eerst te verbeteren in alle facetten van het honkbal, om zich vervolgens te specialiseren. Met als ultieme droom: professioneel honkballer worden in de Major League Baseball. Misschien wel bij zijn favoriete club: de Atlanta Braves.

Tactiek en teamwork

Misschien nog wel belangrijker dan dat, vindt Rafael het plezier dat hij beleeft aan het spel: “Het leukste aan honkbal vind ik dat het veelzijdig is. Niet alleen rennen of slaan, maar ook tactiek en teamwork. Ik kan er veel energie in kwijt, bijvoorbeeld bij een sliding naar het honk – het liefste head first!”. Met dat laatste brengt Rafael het nodige spektakel, wat door het publiek gewaardeerd wordt. Het tekent het fanatisme van Rafael, die soms zo in de wedstrijd opgaat dat hij ook, als hij zelf in het veld staat, zijn teamgenoten luidkeels aanmoedigt. Daarnaast horen zijn ouders aan de zijlijn van anderen dat Rafael ‘stijl’ heeft. Rafael blijft er zelf bescheiden onder: hij houdt er niet zo van om over zichzelf op te scheppen. Wel weet hij exact waar hij zichzelf in wil verbeteren, namelijk zijn snelheid en zijn slagkracht.

Bij de Baseball Academy traint Rafael sinds november drie keer per week, zo vertelt hij: “eerst vooral krachttraining, in januari kwamen daar slaan en gooien bij. Later in het seizoen gaat het aantal trainingen omhoog naar vier, plus twee wedstrijden in het weekend. De eerste staat op het programma voor eind maart. Daar heb ik nu al zin in!”. Extra leuk voor Rafael is dat ook zijn beste vrienden Binq en Tim zijn opgenomen in de opleiding van de Baseball Academy. Als de mannen 17 zijn, stromen ze weer uit. Terug naar Kinheim, of wie weet naar een Europese of Amerikaanse topclub.

Een foto met handtekening

Rafael heeft een crowdfunding op Talentboek Haarlem opgezet in verband met de kosten die zijn opleiding met zich meebrengt: alleen al de contributie bedraagt 500 euro per jaar. Daar komen onder meer materialen, kleding en reis- + deelnamekosten aan (buitenlandse) toernooien bij. In totaal hoopt Rafael 1.000 euro bij elkaar te halen. Op de suggestie om ruil voor een donatie een foto met handtekening uit te delen, reageert Rafael nog wat onwennig. Maar voor de zekerheid begint hij toch op zijn telefoon te oefenen met een handtekening en kiest hij de beste uit.

Sport in Haarlem ondersteunt Rafael met een fotoserie, een artikel in de krant en op de website en met een bescheiden donatie van de supportersgroep. De gesigneerde kaart van deze talentvolle topper is zodoende alvast in bezit van Sport in Haarlem!

Steun jij Rafael ook, zodat hij zich verder kan ontwikkelen om zijn droom te realiseren? Zijn crowdfunding bij bovenstaand verhaal is inmiddels afgerond, maar inmiddels heeft Rafael weer nieuwe doelen en dromen. Bekijken het op zijn pagina op Talentboek Haarlem.

 

 

bekijk de hele agenda