Succesvolle eerste talkshow Sport in Haarlem

Wat sport in Haarlem doet, deed en kan doen werd duidelijk tijdens de bijeenkomst van ‘Sport in Haarlem’ op 30 januari in het Mendelcollege. Die school is hard op weg om de status van ‘Topsporttalentschool’ te verkrijgen en is daarmee de enige school in de regio die dat heeft. Dat  het adres van het Mendelcollege de Pim Mulierlaan is, kan haast geen toeval zijn…

De talkshow ging van start met een fantastische warming-up. Aan de ruim 150 aanwezigen lieten zeventien jonge turnsters van SV Bato zich van hun beste kant zien met salto’s, flik-flaks en andere capriolen. Tot groot enthousiasme van iedereen. Daarna nam presentator/interviewer Johan Tempelaar het woord en nam hij de aanwezigen mee langs allerlei aspecten die met de Haarlemse sport te maken hebben.

LOOT-status
Volgens rector Jan-Mattijs Heinemeijer past de status van Topsporttalentschool (oftewel de LOOT-status) bij het Mendelcollege. “Die status krijg je niet zomaar. Zo zijn er 35 leerlingen nodig met een erkenning van het NOC*NSF. Inmiddels hebben we er 38 en voldoen we naar onze mening ook aan de andere voorwaarden. Dus de aanvraag is nu ingediend bij OCW (het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap red.).’’ De eveneens aanwezige sportwethouder Eva de Raadt (CDA) legde het belang uit van de status en vertelde waarom de gemeente Haarlem bijdraagt aan bijeenkomsten als deze sporttalkshow en het voorafgaande Sportcafé voor verenigingen en sportinstanties: ,,Deze ontwikkelingen maken de positie van de sport in Haarlem alleen maar sterker. In het Haarlems Sportakkoord wordt dit belang onderkend en zetten we ons samen met alle sportpartners in om zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen. Ik vind het dan ook fantastisch om te zien hoeveel mensen hier aanwezig zijn die de sport net zo’n warm hart toedragen als ik.”

Tennisster Safien Boulonois en judoka Ayoub El Gourari, beiden leerling in 5-vwo op het Mendelcollege, leggen uit waarom de combinatie van sport en onderwijs zoals ze dat op het Mendel kunnen doen voor hen goed werkt. “Ik kom nu uit in de klasse -81 kilo, maar weet niet hoe lang ik dat nog volhoud”, grapt El Gourari. “Ik begon bij Kenamju in Zandvoort, later ging ik naar de Gedempte Oude Gracht en nu train ik in de Phoenixstraat.”

Topsportbegeleider
Safien vertelt dat ze, al van jongs af aan, vooral wil ‘winnen’. “Maar inmiddels weet ik dat het blijven ontwikkelen op mentaal en fysiek vlak ook een goede uitdaging is en vind ik ‘plezier hebben’ toch ook wel echt belangrijk.” Over haar grootste succes is ze duidelijk: “Het winnen van het Nederlands kampioenschap dubbel, samen met Emily Schut. Ik ging daar zonder verwachtingen in, nauwelijks hersteld van een blessure zelfs, en kwam er met een titel uit.” Beide talenten zijn blij met de topsportbegeleider op school, die hen wijst op de discipline in het plannen en veel vraagstukken helpt oplossen.

Voor de aanwezige verenigingsbestuurders is het item over de clubkadercoach (CKC) interessant. Sjoerd Hamann, werkzaam bij SportSupport, geeft de nodige uitleg: “Een clubkadercoach ondersteunt, stimuleert en motiveert de trainers op pedagogische wijze. Veel trainers bij met name de jeugd staan zonder vertrouwen voor de groep of hebben helemaal geen ervaring, denken dat ze het niet kunnen of voelen zich incompetent. Daar willen we graag verandering in aanbrengen, zodat ze met meer plezier aan het werk gaan – en dus ook langer actief blijven voor de vereniging.” Hamann spreekt van de ‘gouden driehoek’ clubkadercoach, buurtsportcoach en verenigingsondersteuning.

BMX-fiets
Naast de turnsters van SV Bato is er nog een andere demonstratie die tot ieders verbeelding spreekt. Dez Maarsen laat zien wat er allemaal mogelijk is op een BMX-fiets en ‘danst’ met zijn fiets over het podium. BMX’en is een ‘urban sport’, net als onder meer skaten en freerunnen, waarbij straatmeubilair en andere obstakels in de openbare ruimte het speelveld vormen.

Dat er sporthelden zijn weten ze bij  Société Pim Mulier. Ze eren de meest succesvolle sporters met Haarlemse ‘roots’ met een portret aan het Kennemer Sportcenter. Zo ook de aanwezige Claudia Zwiers. De oud-judoka, met onder meer een bronzen medaille van de Olympische Spelen in Atlanta 1996 in haar prijzenkast, vertelt dat haar topsportverleden ook van pas komt bij haar werk bij de politie. “Ik train mensen die geweld tegenkomen. Maak ze bewust van wat ze uitstralen en help ze hun eigen geweld te beheersen tot normale proporties, mochten ze in een stress-situatie terechtkomen.” Als bestuurslid van Société Pim Mulier heeft ze een vurige wens. “In topsport is het lastig je dromen waar te maken. Het kost veel geld en moeite. Daarom vinden wij het belangrijk jonge talenten te steunen. Het zou mooi zijn als veel meer Haarlemse bedrijven zich aansluiten om talent te ondersteunen.”

Kernsporten
Binnen Haarlem waren badminton, judo, karate, turnen, schaatsen, schaken, honk- en softbal al kernsporten. Sinds kort zijn daar rugby en basketbal bijgekomen. De voorzitters Allard Moolenaars (Triple ThreaT basketbal) en Pepijn van Dijk (RFC Haarlem rugby) vertellen over hun vereniging. “Het is op positieve manier uit de hand gelopen. In 2013 begonnen we met drie teams en nu hebben we ongeveer 500 leden”, merkt Moolenaars op. “De vrouwen spelen dit seizoen voor het tweede jaar op het hoogste niveau. Na veel leermomenten bij hun debuut op het hoogste landelijke niveau, gaat het nu sportief gezien beter.” En de mannen? “Het moet allemaal van onderaf gedragen worden. De breedte moet goed zijn om voor de top te kunnen gaan. Zo ver is het nog niet, dat moet op een natuurlijke manier groeien.”

Ook Pepijn van Dijk van rugbyclub RFC Haarlem is trots op de ontwikkeling van de club. “We hadden op een bepaald moment nog maar 60 leden. Dat is niet genoeg voor een gezonde vereniging, al hadden we prima kunnen overleven als kroeg”, zo krijgt hij de lachers op zijn hand. “We hebben toen ingezet op de jeugd. Letterlijk begonnen met één jeugdlid en dat zijn er nu 350, op een totaal van 650 leden. Een geweldige prestatie van iedereen die bij de club betrokken is. Ons eerste herenteam promoveerde in die periode naar de ereklasse en speelde vorig seizoen meteen om het landskampioenschap.’’

In spelvorm beantwoorden beide voorzitters vragen over elkaars sport, waarna Van Dijk met een basketbal en Moolenaars met een rugbybal mogen gooien op een korfbalkorf. Moolenaars won de sportieve strijd met 1-0.

Qatar
De laatste gast van de avond is oud-Mendel-leerling en sportjournalist Simon Zwartkruis. “Er is hier niet veel veranderd”, constateert hij direct. De oud-verslaggever van het Haarlems Dagblad – met voetbal, honkbal en atletiek in de portefeuille – had toen hij zelf in de jeugd voetbalde Johan Cruijff als sportheld (“Niet heel origineel misschien…”). Tegenwoordig schrijft Zwartkruis voor Voetbal International. Over het werken op het WK in Qatar is hij helder. “We zijn journalisten, geen activisten. Uiteraard ga je er met een dubbel gevoel heen vanwege mensenrechten, arbeidsmigranten en corruptie”, aldus de biograaf van Memphis Depay. “Het WK had daar nooit gespeeld moeten worden.” Over Louis van Gaal is hij duidelijk. “Hij heeft gefaald. Vanaf de eerste dag heeft hij getetterd dat ze wereldkampioen zouden worden. Maar we kregen een Nederlands elftal dat niet kon boeien, op twintig minuten tegen Argentinië na.” Zwartkruis ademt aan alle kanten voetbal en weet het publiek moeiteloos te boeien, ook al bevindt de talkshow zich al ver in ‘blessuretijd’. Over de laatste vraag, wie wordt er landskampioen in de eredivisie bij de heren, hoeft hij niet lang na te denken: “Ik ga voor de verrassing: AZ.”

Bonus
In de nazit praten de aanwezigen nog lang na. Volgens Sjoerd Hamann van SportSupport een goede zaak. “Je ziet nu allerlei groepjes ontstaan die de inzichten met elkaar delen. Ik vond het een waardevolle avond die op termijn zeker iets op zal leveren. Dat is een mooie bonus. En ik weet nu ook dat het Mendel meer is dan een ‘gewone’ school.”


De talkshow Sport in Haarlem is mede mogelijk gemaakt door het Haarlems Sportakkoord, het Mendelcollege en Stichting SportSupport Kennemerland. Meer foto’s zijn te zien op onze Facebook-pagina.

bekijk de hele agenda