Talent Kaylie Nuijten

Als sinds haar zevende maakt Kaylie Nuijten onderdeel uit van de wedstrijdselectie van Stichting Topjudo Kenamju in Haarlem. Nu, op 18-jarige leeftijd, is judo niet meer weg te denken uit haar leven en is ze uitgegroeid tot een gedreven en succesvolle topsporter.

 

 

Kaylie maakte op 4-jarige leeftijd kennis met judo. Haar moeder dacht dat de zelfverdedigingssport op een positieve manier zou kunnen bijdragen aan Kaylie’s zelfvertrouwen, omdat ze naar eigen zeggen ‘een erg onzeker meisje was’. Toen ze drie jaar later meedeed aan een kleinschalig toernooi, viel ze op en als gevolg daarvan werd ze onderdeel van de wedstrijdselectie van Stichting Topjudo Kenamju in Haarlem.

De charme van judo

Het leukste aan judo vindt Kaylie het feit dat je heel berekenend en slim te werk moet gaan. Ze analyseert haar tegenstanders en schat op basis daarvan in wat haar eigen tactiek zal zijn om te winnen. Tijdens trainingen prepareert ze zich voor wedstrijdsituaties waardoor ze zo optimaal mogelijk voorbereid is. Momenteel traint ze zeven keer per week: elke doordeweekse avond judotraining en op maandag en vrijdag doet ze er ook krachttraining bij. Zwaar vindt ze het niet, ‘het zijn mogelijkheden om mezelf te ontwikkelen en die grijp ik aan.’

Naast de tactische uitdaging, geniet Kaylie ook van het sociale aspect van de sport. Bij haar club is ze onderdeel van een groep leeftijdsgenoten die samen wedstrijddagen meemaakt, naar het buitenland reist maar elkaar ook in hun vrije tijd ziet. Ze zijn een hechte groep die steun en herkenning bij elkaar vindt. Sinds ze in de U21 leeftijdscategorie zit, heeft ze een vaste trainer. Daarnaast zijn er nog andere trainers, met hun eigen expertises, bij Kaylie betrokken. Ze kan bij hen terecht wanneer ze advies nodig heeft en ze weten vaak van haar gezicht af te lezen waar ze aan denkt. Ze hebben niet eens woorden nodig om elkaar te begrijpen.

Europa Cups en trainingsstages

Een ervaring die haar het meeste bijblijft? Nederlands Kampioen in de U15 leeftijdscategorie. Ook later in de onder 18 categorie is Kaylie goed op weg, maar na de eerste twee jaar gooide het coronavirus roet in het eten. Helaas kon ze daardoor in 2021 maar aan één Europa Cup meedoen. Ze haalt plezier en voldoening uit de mooie ervaringen die ze opdoet tijdens haar judo carrière, maar geniet nog meer van mooie resultaten. ‘Hoe meer je als sporter gaat doen en investeert, hoe meer het resultaat gaat meetellen’.

In Nederland zijn er volgens Kaylie maar een beperkt aantal deelnemers en tegenstanders die ze tegenkomt wanneer ze op Papendal een trainingsdag heeft. In het buitenland kan ze haar horizon op het gebied van judo verbreden en veel leren. Samen met andere sporters en één of twee trainers reist ze Europa door om deel te nemen aan trainingsstages. Tijdens deze stages traint ze en vecht ze meestal toernooien.

De toekomst

Kaylie haalt het meeste plezier uit wedstrijddagen, die hoopt ze de komende jaren dan ook nog veel mee te maken. Zolang ze nog in de leeftijdscategorie onder 21 jaar vecht, zijn haar doelen het behalen van Europa Cups en meedraaien op het Europees kampioenschap en wereldkampioenschap. ‘Deelnemen zou al super zijn, goede resultaten behalen zou nog mooier zijn.´

Maar naast deelnemen aan deze prachtige toernooien heeft Kaylie nog een droom: arts worden. Ondertussen is ze, na het afronden van de mavo en havo, een 5 vwo-leerling. Na het behalen van haar vwo-diploma wil ze graag geneeskunde studeren om zo haar tweede droom na te jagen. Een vrij pittige combinatie, topsport en school. Maar over het combineren van judo en haar studie maakt ze zich weinig zorgen. De afgelopen jaren is ze door school goed bijgestaan in haar sportcarrière en is ze eraan gewend dat ze op specifieke momenten in het jaar haar huiswerk moet bijwerken. ‘Het vergt zeker doorzettingsvermogen, maar hoe langer je het op deze manier doet, hoe meer je eraan went.’

Crowdfunding

Kaylie heeft grote dromen en haar houding en mindset laten zien dat zij veel kan bereiken. Het geld dat de crowdfunding oplevert gaat ze gebruiken voor toernooien en stages. Het deelnemen aan toernooien is essentieel voor het bereiken van deelname aan het EK. De trainingsstages ziet Kaylie als een mogelijkheid om zichzelf als sporter te ontwikkelen. Haar ouders, die haar fanatiek aanmoedigen en steunen, hebben al veel voor haar betaald. Zelf heeft ze ook een bijbaan om haar sportcarrière te bekostigen, aangezien ze zelf verantwoordelijk is voor het bekostigen van Europa Cups en trainingsstages.

Om dat resultaat te behalen en internationaal nog meer ervaring op te doen is Kaylie een crowdfunding gestart. Helpt u haar mee op weg naar de top? Dat kan al vanaf 1 euro, iedere bijdrage is welkom via www.talentboekhaarlem.nl.

bekijk de hele agenda