Inschrijven voor de nieuwsbrief
logo sih

NK Freerunnen Style in Haarlem

Leestijd: 2 minuten

|

25-06-2024

Op 20 en 21 juli vormt Haarlem het decor voor het NK Freerunnen Style. Freerunnen is een sport waarbij op acrobatische wijze een route wordt afgelegd met behulp van straatmeubilair of andere obstakels. Tijdens het Nederlands Kampioenschap vertonen de beste Nederlandse freerunners hun kunsten en kunnen geïnteresseerden kennismaken met deze populaire en opkomende sport.

Freerunnen ontstond in de jaren 80 in Parijs toen jongeren gingen sporten en bewegen in de stad, gebruikmakend van het ‘straatmeubilair’. Ook in Nederland deed de sport haar intrede en werd deze, met name in de laatste tien jaar, steeds populairder. Er zijn inmiddels de nodige ‘freerun gyms’ waar kinderen en (jong)volwassenen kunnen leren hoe zij op een goede, veilige manier allerlei acrobatische trucs onder de knie kunnen krijgen. Naar schatting beoefenen in Nederland zo’n dertig- à veertigduizend mensen de sport. Freerunnen is op de komende Olympische Spelen in Parijs een demonstratiesport en krijgt waarschijnlijk een plek in het ‘officiële’ programma op de Spelen van 2028 in Los Angeles.

Festivalsfeer
Het Nederlands Kampioenschap in Haarlem wordt georganiseerd door Munki Motion, dat vijf freerun gyms in Noord-Holland heeft. Roy Riebeek van Munki Motion is trots dat het is gelukt om het NK Freerunnen naar Haarlem te halen. “Het is echt een leuke sport om naar te kijken met alle trucs, salto’s, sprongen en flips, zeker in de finales waar het niveau hoog is. Al realiseer ik me ook dat lang niet iedereen bekend is met deze relatief nieuwe sport, dus ik vind het heel vet dat we iedereen in Haarlem – en ver daarbuiten – nu kennis kunnen laten maken met freerunnen. We gaan een festivalachtige sfeer neerzetten die zowel leuk is voor de freeruncommunity als voor bezoekers. Zo creëren we een hele laagdrempelige gelegenheid om eens te komen kijken wat dat freerunnen precies is.”

Alle freerunners vanaf 12 jaar kunnen deelnemen aan het NK Freerunnen Style. Tijdens de kwalificatieronde bepaalt een jury wie doorgaat naar de finale, waarbij het onder meer gaat om creativiteit, originaliteit en moeilijkheidsgraad. Op zaterdag 20 juli vindt het jeugd-NK plaats (12-13 jaar en 14-15 jaar), zondag 21 juli is het de beurt aan de senioren (16+), in de categorieën dames en heren. Eind augustus vindt er een tweede wedstrijd plaats in Amsterdam. Wie in totaal de meeste punten scoort op beide evenementen mag zich Nederlands Kampioen Freestyle noemen. In de jury zit onder meer internationale topatleet/freerunner Joe Scandrett, die ruim 2,5 miljoen volgers heeft op social media.

Het NK Freerunnen Style vindt plaats op het terrein van Olympia Haarlem (Henk van Turnhoutpad 1) en is gratis toegankelijk. Meer informatie is te vinden op www.nk-freerun.nl.

 

Dit vind je misschien ook interessant:

Haarlem genomineerd voor sportgemeente van het jaar

Leestijd: 2 minuten
|

Haarlem maakt kans om de beste sportgemeente van 2023-2024 te worden. Samen…

Voetbal is theater: een sprankelende strijd om gelijkheid

Leestijd: 3 minuten
|

De kantine van SV Alliance ’22 was op 22 en 23 juni…

NK Freerunnen Style in Haarlem

Leestijd: 2 minuten
|

Op 20 en 21 juli vormt Haarlem het decor voor het NK…

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meer nieuws

Haarlem genomineerd voor sportgemeente van het jaar

Haarlem maakt kans om de beste sportgemeente van 2023-2024 te worden. Samen...

Voetbal is theater: een sprankelende strijd om gelijkheid

De kantine van SV Alliance ’22 was op 22 en 23 juni...

NK Freerunnen Style in Haarlem

Op 20 en 21 juli vormt Haarlem het decor voor het NK...

logo sih