Inschrijven voor de nieuwsbrief
logo sih

‘Rugby is een echte gentleman’s game’

Leestijd: 2 minuten

|

15-09-2023

September belooft een rugbymaand vol actie te worden. Met de Rugby World Cup France van 8 september tot 28 oktober, de start van een nieuw seizoen in de ereklasse en als klap op de vuurpijl twee introductiecursussen rugby door rugbyclub Haarlem (RFC). Voorzitter Pepijn van Dijk over de club, de sfeer en wat deze jonge Haarlemse kernsport nu zo bijzonder maakt.

Haarlem vs Cas (Ereklasse)

Om een kernsport te worden moet je op het hoogste niveau spelen. Dat doet rugbyclub Haarlem sinds 2020. “Wel vreemd om in coronatijd te promoveren”, weet Pepijn nog. “We begonnen wat rommelig, de stap van eerste naar ereklasse is best groot, en dan wordt ineens alles stilgelegd. Gelukkig mocht het selectieteam doortrainen tijdens de lockdown, met als resultaat dat, toen in september 2021 de reguliere competitie weer begon, we meteen de eerste negen wedstrijden wonnen. Uiteindelijk verloren we nipt de finale, maar het gaf een enorm positieve boost aan de club en van daaruit konden we verder bouwen. En inmiddels houden de Nederlandse topclubs serieus rekening met ons als nieuwkomer.”

Was de rugbyclub vijftien jaar ge- leden nog op sterven na dood, nu heeft Haarlem een van de bloeiendste jeugdafdelingen van het land. Het ledenaantal steeg van 60 naar het huidige 500. Het geheim?

Investeren in jeugdontwikkeling, de onvermoeibare inzet van vrijwilligers en het feit dat rugby een echte ‘gentleman’s game’ is, aldus de voorzitter. “De sport is hard maar fair, met veel respect voor je team, de tegenstander en de officials. Kernwaarden zijn dan ook discipline, kameraadschap en kunnen incasseren en uitdelen. En dat spreekt ook veel ouders aan.”

Om de sport breed onder de aandacht te brengen, organiseert RFC onder meer rugbyclinics op basis- scholen. Daarnaast staat in september elk jaar de introductiecursus 18+ op het programma. “In zes weken tijd leer je vangen, gooien, tackelen én de regels, zodat je snel een leuk potje kunt spelen. En omdat de World Cup natuurlijk een geweldige promotie is, verwacht ik dit seizoen extra veel belangstelling voor onze sport. Vandaar dat er voor oktober al een tweede introductiecursus klaarstaat.”

Pepijns tip: “Kijk eens een wedstrijd. Die sfeer in de stadions, 80.000 bezoekers probleemloos en kriskras door elkaar, prachtig! En mocht je er nou niets van snappen, kom gewoon langs op de club en spreek iemand aan. We laten alle WK-wedstrijden zien en leggen je het spel met liefde uit. We zijn net één grote familie.”

Aanmelden voor de introductiecursus kan via www.rugbyclubhaarlem.nl

Dit vind je misschien ook interessant:

Haarlem genomineerd voor sportgemeente van het jaar

Leestijd: 2 minuten
|

Haarlem maakt kans om de beste sportgemeente van 2023-2024 te worden. Samen…

Voetbal is theater: een sprankelende strijd om gelijkheid

Leestijd: 3 minuten
|

De kantine van SV Alliance ’22 was op 22 en 23 juni…

NK Freerunnen Style in Haarlem

Leestijd: 2 minuten
|

Op 20 en 21 juli vormt Haarlem het decor voor het NK…

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meer nieuws

Haarlem genomineerd voor sportgemeente van het jaar

Haarlem maakt kans om de beste sportgemeente van 2023-2024 te worden. Samen...

Voetbal is theater: een sprankelende strijd om gelijkheid

De kantine van SV Alliance ’22 was op 22 en 23 juni...

NK Freerunnen Style in Haarlem

Op 20 en 21 juli vormt Haarlem het decor voor het NK...

logo sih