Inschrijven voor de nieuwsbrief

Salto’s, flips, twists en vaults

Leestijd: 2 minuten

|

17-07-2024

Als Roy Riebeek moet uitleggen wat freerunnen is, omschrijft hij het als ‘apenkooien 2.0’. Roy is ver- bonden aan Munki Motion, dat van 19 t/m 21 juli in Haarlem het NK Freerunnen organiseert: de Dutch Style Championships.

“Bij freerunnen maak je gebruik van allerlei objecten om acrobatische trucs te doen”, legt Roy uit. “Salto’s, sprongen, flips, noem maar op. Het leuke is dat ieder- een deze sport op zijn of haar eigen niveau kan doen, terwijl je het sociale aspect hebt van een teamsport als voetbal. Je probeert voor jezelf een nieuwe beweging onder de knie te krijgen en je grenzen te verleggen, terwijl er ook een hele sterk vibe is van ‘elkaar helpen’. Voor kinderen is het een hele geschikte sport waar ze veel energie en creativiteit in kwijtkunnen. Kinderen die motorisch niet zo sterk zijn of die weinig zelfvertrouwen hebben, zie je daar enorm in groeien. Bovendien is

het een goede sport voor je motorische ontwikkeling omdat je dingen leert als vallen, rollen en springen.”

In de schuimbak
“Er zijn nog wel eens ouders die freerunnen gevaarlijk vinden. Ze hebben dan een filmpje gezien van iemand die van flatgebouw naar flatgebouw springt. Terwijl het eerste en misschien wel het belangrijkste dat wij leren is hoe je alles op een goede, veilige manier kunt doen. Dat je leert inschatten wat je wel en vooral wat je níet aankunt. Dus eerst proberen in de schuimbak en dan met een grote mat eronder, totdat je het echt onder de knie hebt. ”

Freerunnen in competitieverband kan in een paar ca- tegorieën. Speed, waarbij je een vast parcours zo snel mogelijk af moet leggen. Skill, waarin je verschillende challenges moet halen die zijn uitgezet. Chase tag, wat ik het beste kan omschrijven als een soort ‘parkour tikkertje’. En als laatste style, een jurysport waarbij het onder meer gaat om creativiteit, originaliteit en moei- lijkheidsgraad. Wij organiseren nu het NK Freerunnen Style. We gaan een hele vette opstelling bouwen op het terrein van Olympia Haarlem. Het idee is om een festivalachtige sfeer neer te zetten die zowel leuk is voor de freeruncommunity als voor bezoekers. Een laagdrempelige manier om eens te komen kijken wat dat freerunnen precies is. Verder organiseren we een randprogramma met onder meer workshops voor scho- len en het uitzetten van ‘challenges’ door de hele stad.”

Internationale wedstrijden
“Ik vind het fantastisch dat we dit in ons eigen Haar- lem kunnen en mogen organiseren. Het is ook een goede manier om ervaring op te doen, zodat we in de toekomst wellicht grote internationale wedstrijden of toernooien in Haarlem kunnen houden. Een freerun- parcours door de hele binnenstad met spectaculaire demonstraties op de Grote Markt, dat zou toch te gek zijn?”

Dit vind je misschien ook interessant:

Roundnet Haarlem organiseert toernooi Beach Open

Leestijd: 2 minuten
|

De sport Roundnet – vaak bekend als Spikebal – wint terrein in…

Schot in de roos

Leestijd: 2 minuten
|

In het Nelson Mandelapark, voor de ingang van de school voor praktijkonderwijs…

Salto’s, flips, twists en vaults

Leestijd: 2 minuten
|

Als Roy Riebeek moet uitleggen wat freerunnen is, omschrijft hij het als…

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meer nieuws

Roundnet Haarlem organiseert toernooi Beach Open

De sport Roundnet – vaak bekend als Spikebal – wint terrein in...

Schot in de roos

In het Nelson Mandelapark, voor de ingang van de school voor praktijkonderwijs...

Salto’s, flips, twists en vaults

Als Roy Riebeek moet uitleggen wat freerunnen is, omschrijft hij het als...

logo sih