Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schot in de roos

Leestijd: 2 minuten

|

18-07-2024

In het Nelson Mandelapark, voor de ingang van de school voor praktijkonderwijs De Schakel, ligt een mooi freerunpark. Het werd in juli 2022 officieel geopend.

Freerunners vertonen er op grote vierkante of lang- werpige blokken hun kunsten. Een lust voor het oog
en mede geënthousiasmeerd door bewoners van de straten in de buurt. Van overlast door jongeren is geen sprake, aldus Wesley Sijm. Hij is freerunner en trainer
en diende bij de gemeente de eerste aanvraag voor
de aanleg in. Wesley: “Freerunners zijn sporters, geen hangjongeren. Ze zijn lekker sportief bezig. Precies waarvoor deze plek is bedoeld. En we drukken de free- runners op het hart rommel op te ruimen. Eind maart van dit jaar heb ik persoonlijk met een groep jongeren deze plek helemaal schoongemaakt.”

Jongerenwerker Rick van der Vlugt bevestigt dit: “Buurtbewoners meldden overlast door hangjongeren. Na gesprekken met deze jongeren bleek dat ze wilden freerunnen. We organiseerden workshops en informatie- avonden met als uiteindelijk resultaat deze mooie plek.”

Jonge Sport
Freerunnen is een relatief jonge sport, die in de jaren 80 in Parijs is ontstaan. Jongeren gingen sporten en bewe- gen in de stad, gebruikmakend van het ‘straatmeubilair’.

Dat groeide uit tot de sport ‘parkour’, waar vervolgens weer het freerunnen uit voortkwam. Sinds een jaar of tien is freerunnen ook in Nederland steeds populairder. Even leek het een hype te zijn, maar de groei van de sport houdt aan en op meerdere plaatsen verschijnen ‘freerun gyms’. Naar schatting beoefenen in Nederland zo’n dertig- à veertigduizend mensen de sport.

 Steun van buurtbewoners
Wesley Sijm wist dat hij de steun van de bewoners nodig had om zijn project een kans van slagen te geven. “We zijn met een groep freerunners echt van deur tot deur gegaan om de bewoners te informeren. Het leuke was dat nagenoeg iedereen enthousiast reageerde. Eén be- woner stribbelde wat tegen omdat hij vond dat het hele park door de gemeente moest worden aangepakt.”

Gemeente
Over de steun en medewerking van de gemeente Haarlem is Wesley zeer te spreken. “We hadden een heel goed contact met Geert Boots, beleidsadviseur sport in de gemeente Haarlem & Zandvoort. Geert is langs alle gemeentedeuren gegaan om ons project
te laten slagen. Zonder zijn inzet hadden we het niet klaargespeeld. Of we nog wensen hebben? We zouden heel graag de betonnen tegels willen vervangen door gras of door rubberen tegels. Maar daar was geen bud- get voor. Maar voor de rest is iedereen dik tevreden. Het park is een schot in de roos.”

Dit vind je misschien ook interessant:

Roundnet Haarlem organiseert toernooi Beach Open

Leestijd: 2 minuten
|

De sport Roundnet – vaak bekend als Spikebal – wint terrein in…

Schot in de roos

Leestijd: 2 minuten
|

In het Nelson Mandelapark, voor de ingang van de school voor praktijkonderwijs…

Salto’s, flips, twists en vaults

Leestijd: 2 minuten
|

Als Roy Riebeek moet uitleggen wat freerunnen is, omschrijft hij het als…

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meer nieuws

Roundnet Haarlem organiseert toernooi Beach Open

De sport Roundnet – vaak bekend als Spikebal – wint terrein in...

Schot in de roos

In het Nelson Mandelapark, voor de ingang van de school voor praktijkonderwijs...

Salto’s, flips, twists en vaults

Als Roy Riebeek moet uitleggen wat freerunnen is, omschrijft hij het als...

logo sih