In 2026 organiseert Haarlem de Special Olympics Nationale Spelen, het grootste landelijke sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking.
Met de organisatie van de Nationale Spelen zet Haarlem zich samen met regiogemeenten in voor een betere toegankelijkheid van sport voor mensen met een verstandelijke beperking. Breedtesport speelt een belangrijke rol in Haarlem, waarbij G-sport – zoals we deze tak van sport noemen – een vanzelfsprekend onderdeel is. Het evenement in 2026 geeft een impuls aan de groei en zichtbaarheid van G-sport in de regio.
“Wij hebben er alle vertrouwen in dat Haarlem prachtige Special Olympics Nationale Spelen in 2026 kan en zal neerzetten. De bidcommissie is enthousiast over het plan en heeft lof voor het vele werk dat in korte tijd al is verzet. Wij zijn er dus van overtuigd dat Haarlem een succes gaat maken van de Nationale Spelen 2026!” aldus Erik de Winter, voorzitter van Special Olympics Nederland.
Iedereen moet kunnen sporten
Wethouder Sport Eva de Raadt “Het is fantastisch dat Haarlem in 2026 gaststad wordt van het grootste sportevenement in Nederland voor mensen met een verstandelijke beperking. Ik vind het belangrijk dat iedereen kan sporten, met of zonder beperking. Plezier staat daarbij natuurlijk voorop, maar sport draagt ook sterk bij aan de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling van de beoefenaars. Hier staat een trotse wethouder.”
Honkbal, softbal en tennis
Het definitieve programma moet nog worden vastgesteld. Er komen minimaal 13 sporten op het programma. Er wordt gestuurd op het toevoegen van typisch Haarlemse sporten, zoals softbal en honkbal. Ook kunnen tennis en voetbal niet ontbreken. De Haarlemse tennisvereniging SMASH, de enige zelfstandige tennisvereniging speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking, zal daarbij een belangrijke rol spelen. Ook Koninklijke HFC, dat al jaren het slottoernooi van het G-voetbalseizoen organiseert, gaat bijdragen aan het programma.
Organisatie
Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging in 190 landen die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door het organiseren van sportevenementen. De organisatie maakt zich sterk voor inclusie, plezier in sport, en het bereiken van persoonlijke doelen door middel van sport. Sporten maakt mensen met een verstandelijke beperking niet alleen fysiek en mentaal ‘fitter’, het vergroot ook het zelfvertrouwen en daarmee het zelfbeeld. “De zorg voor mijn kind heeft plaatsgemaakt voor trots!” aldus een moeder van een sporter. Dit doet beseffen dat deelname aan Special Olympics zoveel meer is dan sport. Deelname geeft identiteit, maakt zelfredzamer, het zorgt voor zelfvertrouwen en trots. Niet alleen bij de sporters maar zeker ook bij de familie en direct betrokkenen.