Inschrijven voor de nieuwsbrief
logo sih

Talent Freek van der Ham

Leestijd: 2 minuten

|

9-07-2021

Freek van der Ham was, zoals hij zelf zegt, een vrij druk jongetje. Daarom vond zijn moeder het een goed idee om de 7-jarige Freek in de kerstvakantie lekker veel te laten bewegen en nam hij deel aan een schaatscursus. Hij werd meteen gegrepen door het schaatsen en besloot er mee door te gaan.

Na drie jaar werd hij geselecteerd om ook te gaan wedstrijdrijden. In 2018 deed hij zelfs mee aan het NK afstanden en datzelfde jaar won de toen 13-jarige Bennebroeker het NK marathonschaatsen in zijn leeftijdscategorie. De langebaanschaatser (‘ik ben geen sprinter’) richt zich momenteel op de 3 kilometer en op de 1500 meter. Vanaf aankomend jaar mag hij beginnen met de 5 kilometer, over twee jaar met de 10.

Inmiddels is Freek 16 jaar en maakt hij deel uit van de baanselectie IJsbaan Haarlem/Schaatsacademie Noordwest. In het schaatsseizoen traint hij vijf keer per week, in het zomerseizoen zelfs zeven keer: een combinatie van skeeleren, fietsen, hardlopen en krachttrainen. ‘Het is mijn ambitie om dit jaar sterker, sneller en beter te worden zodat ik aankomend seizoen kan aansluiten bij de Nederlandse top. Met in eerste instantie als doel om deel uit te maken van het KNSB Talent Team en de Nederlandse top te bestijgen. Mijn ultieme droom is om wereldkampioen allround te worden en op de Olympische spelen op de 1500 of 5000 meter uit te komen.’

‘Aan talent alleen heb je in de basis niet heel veel. Veel belangrijker is hoe snel je dingen oppakt, hoe je je ontwikkelt en dat je plezier hebt. Een prestatie neerzetten is natuurlijk mooi, maar het is vooral een momentopname waarmee je alleen weet dat het op dát moment goed gaat. Bij onze trainingen gaat het puur om beter worden, niet zozeer om presteren. We hebben ook schaatsers die niet superhard rijden maar wel superhard werken. Zelf wil ik ook kneiterhard werken om beter te worden en me te blijven ontwikkelen, om zoveel mogelijk uit mijn talent te halen. Naast de training schaats ik veel regionale toernooien, selectiewedstrijden voor het NK en heel veel oefenwedstrijden.’

‘Het lidmaatschap van de baanselectie is vrij prijzig en ik heb kosten aan onder meer baantoegang en trainingskampen. Met een paar schaatsen doe je op zich wel een paar jaar, maar mijn voeten groeien nog. Dit jaar verwacht ik mijn ‘definitieve’ schaatsen aan te schaffen, met natuurlijk de allerbeste ijzers eronder – dat is een grote uitgave. Verder heb ik materiaal nodig om in het zomerseizoen te kunnen trainen, zoals een fiets en skeelers.’

‘Ik hoop dat mensen me willen helpen door mijn crowdfunding op Talentboek te ondersteunen. Als tegenprestatie houd ik iedereen natuurlijk op de hoogte van mijn vorderingen én geef ik straks tijdens het seizoen een schaatsclinic. Met een elke donatie, groot of klein, komen mijn dromen en doelen weer een stukje dichterbij!’

Help Freek zijn dromen en doelen dichterbij te brengen en steun zijn crowdfunding: www.talentboek.nl/haarlem

 

Dit vind je misschien ook interessant:

Haarlem genomineerd voor sportgemeente van het jaar

Leestijd: 2 minuten
|

Haarlem maakt kans om de beste sportgemeente van 2023-2024 te worden. Samen…

Voetbal is theater: een sprankelende strijd om gelijkheid

Leestijd: 3 minuten
|

De kantine van SV Alliance ’22 was op 22 en 23 juni…

NK Freerunnen Style in Haarlem

Leestijd: 2 minuten
|

Op 20 en 21 juli vormt Haarlem het decor voor het NK…

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meer nieuws

Haarlem genomineerd voor sportgemeente van het jaar

Haarlem maakt kans om de beste sportgemeente van 2023-2024 te worden. Samen...

Voetbal is theater: een sprankelende strijd om gelijkheid

De kantine van SV Alliance ’22 was op 22 en 23 juni...

NK Freerunnen Style in Haarlem

Op 20 en 21 juli vormt Haarlem het decor voor het NK...

logo sih