Inschrijven voor de nieuwsbrief

Talkshow ‘Sport in Haarlem’ 15 april 2024

Leestijd: 6 minuten

|

22-04-2024

De derde editie van de talkshow Sport in Haarlem stond in het teken van de aanstaande Olympische Spelen. Niet alleen het hoogst haalbare sportevenement voor iedere topsporter, maar dit jaar ook nog eens in Parijs. Dichtbij huis en daarom voor belangstellenden makkelijk te bereizen om ‘live’ de unieke sfeer mee te beleven.

Op de agenda stonden gesprekken met een oud-deelnemer, twee talenten, een marathonloper en de Haarlemse sportman en -vrouw over hun Olympische ervaringen of dromen. Andere gespreksonderwerpen tijdens de talkshow waren het creëren van een veilig sportklimaat en de topevenementen Honkbalweek Haarlem en Yonex Dutch Junior International (badminton). Plaats van handelen was opnieuw het Mendelcollege, de topsporttalentschool in de regio.

Opwarmen voor NK Freerunnen
Traditioneel werd de avond dynamisch geopend. Dit keer lieten de freerunners van Munki Motion (1.300 leden) spectaculaire sprongen en capriolen zien. Joachim Dinkelman, oprichter/eigenaar van Munki Motion, liet na afloop van de demonstratie weten dat de voorstelling een goede opwarmer was voor het Nederlands kampioenschap dat van 19 tot en met 21 juli plaatsvindt in Haarlem.

Marathonloper Niels-Olaf Bout gaat naar ‘Parijs’. Voor het eerst in de geschiedenis kunnen deelnemers op de marathon op het Olympisch parcours lopen. Een dag na de ‘echte’ wedstrijd gaat de Haarlemmer van start om geld op te halen voor het Fonds Gehandicaptensport. “Mijn doel is 1.000 euro per kilometer, dus In totaal 42.195 euro.”

Andere mindset
Voor drievoudig Olympiër Kirsten van der Kolk was Sydney (2000) haar eerste grote toernooi. Ze werd met Marit van Eupen zesde in de lichte dubbel twee. In 2004 was er brons in Athene, maar in 2008 (Peking) kwam de bekroning met goud. “Ik ben als studente binnengekomen. Daar is het balletje niet gaan rollen, maar is het bootje gaan varen.” Kirsten had beide medailles mee naar de talkshow genomen. “Na Athene ben ik gestopt, maar in aanloop naar Peking werd ik verleid om toch weer in de boot te stappen. Het is gelukt om weer terug op te bouwen naar topniveau. Dat was wellicht anders geweest als we meer concurrentie hadden gehad in Nederland, want dan hadden we veel eerder op dat niveau moeten zijn. Onze mindset veranderde. Duitsland domineerde, maar een medaille voor ons was realistisch. Ons uitgangspunt werd toen dat zij óns zouden moeten verslaan.”

Of de gouden medaille deuren heeft geopend? “Het zou kunnen; Olympisch succes zet alles wel op een kiertje. Vervolgens moet je wel laten zien dat je het waard bent, door je kwaliteiten te tonen.”

Tegenwoordig is Kirsten docent aardrijkskunde bij Sancta Maria. Weten de leerlingen van haar prestaties? “De meesten waren toen nog niet eens geboren. Ze herkennen wel mijn portret dat aan het Kennemer Sportcenter hangt wanneer ze naar de ijsbaan gaan.”

Veilig sporten
Een melding van seksueel ongewenst gedrag slaat vaak in als een bom bij een clubbestuur . Kiek Terheijde van het Centrum Veilig Sport weet dat uit ervaring. “Er ontstaat dan binnen de vereniging een heel andere dynamiek. Als clubbestuurder word je opeens crisismanager. Wees er daarom op voorbereid zijn in zo’n situatie alles in goede banen te kunnen leiden.” Belangrijke zaken om in de gaten te houden voor sportbestuurders zijn er zeker. “Dat zijn er veel, vergeet de enorme impact van pesten of discriminatie bijvoorbeeld niet. Let er verder op dat kinderen niet afgezonderd raken. Buiten de sport contact zoeken met kinderen door trainers, coaches en ander kader is ‘not done’. Vermijd een-op-een contact.”

NOC*NSF heeft een programma opgesteld voor sociale veiligheid in de sport: de vier V’s: verenigingsbrede gedragscode, een vertrouwenscontactpersoon op de club, een verklaring omtrent het gedrag voor alle vrijwilligers (VOG) en vakkundig geschoolde trainer-coaches.

Boekwerpen
Tijdens de talkshow werd ook een nieuwe sport geïntroduceerd. De Haarlemse puntdichter Jan J. Pieterse gaf een clinic boekwerpen. Na ludieke voordrachten over boksen, vissen, schaatsen, zwemmen, wandelen en natuurlijk voetbal belandden meerdere bundels met korte dichtwerkjes bij een aantal toehoorders.

Twee voorbeelden van de puntdichten die Jan J. Pieterse voordroeg:

Tijdsbeeld
Als Ard Schenk schaatste tegen Jan Bols
dan liepen… nee, dan riépen de vaders
naar de keuken: ‘Schenk Bols!’
De moeders bléven lopen.

Een neus voor coke
Alles wat lijn was verdween in zijn neusgaten:
de zijlijn, de waslijn en de lijn om de hond uit te laten.
Het schijnt dat Amsterdam, na Maradonna’s verblijf,
twee trams miste: lijn drie en lijn vijf.

Basketbalster Ama Ofori en Levi Visser zijn allebei leerlingen van het Mendelcollege, de Haarlemse topsporttalentenschool. Als 10-jarige kwam de 16-jarige Ama via haar broer ‘verplicht’ bij Triple ThreaT. “In eerste instantie vond ik het niet zo leuk, maar tegenwoordig ben ik twintig uur per week met mijn sport bezig. Het is mijn droom om als spelverdeler in het Nederlands team en de Amerikaanse competitie te spelen.”

Olympische droom
De 14-jarige squasher Levi speelt al vanaf zijn derde padel en squash en is eveneens wekelijks twintig uur met beide sporten actief. Als padelspeler won hij de Nederlandse titel. Hoe combineert hij alles? “Huiswerk maak ik in de les. Proefwerken leer ik in de auto naar en van de training.” De leerling van de tweede klas van het Engelstalige Gymnasium komt als squasher uit voor Duitsland. “Ik woonde daar vanaf mijn geboorte tot m’n vijfde. Als ik ooit voor Nederland uit wil komen, moet ik drie jaar wachten. Natuurlijk droom ik ook over de Olympische Spelen. Ik denk wel dat Los Angeles 2028 nog te vroeg is.”

Ook bij de Yonex Dutch Junior International en Honkbalweek Haarlem lopen volgens de respectievelijke toernooidirecteuren Jules Bakker en Peter Herkemij genoeg talenten rond. “Het is het nummer één badminton jeugdtoernooi in de wereld voor spelers tot 19 jaar. Veel van hen komen op latere leeftijd uit op de Olympische Spelen. Er zijn 300 deelnemers uit dertig verschillende landen”, aldus Jules. “Met 110 vrijwilligers verloopt het toernooi prima, maar we gaan zeker niet op onze lauweren rusten. Meer publiek is een grote wens.”

Vanaf 12 juli is het Pim Mulier honkbalstadion weer het epicentrum van Haarlems grootste  (tweejaarlijkse) sporttoernooi, de Honkbalweek. Een noviteit dit jaar is de ‘pitchklok’ om de snelheid in het spel te houden. In tegenstelling tot 2022 worden niet zeven maar weer negen innings gespeeld.

Sporters van het jaar
Sportman van Haarlem 2022 (Loran de Munck) en de sportvrouw van 2023 (Floor Slooff) spreken hun verwachting uit richting Olympische Spelen. Het Nederlandse mannen turnteam is al gekwalificeerd. Of Loran individueel mag uitkomen op het toestel ‘voltige’ – ook wel paard genoemd – hangt af van de scores van anderen. “Er zijn vijf tickets onderling te verdelen. Turnen is een blessuregevoelige sport. Ik moet fit blijven en als dat lukt, dan is de kans redelijk groot.”

Loran begon op zijn vijfde bij een gymclub in de buurt. Hij werd al snel lid van Pax in Haarlem. Toen die vereniging naar Hoofddorp ging, verhuisde hij automatisch mee. Hij heeft de A-status van het NOC*NSF en traint, als afgestudeerd bioloog, 28 uur in de week. Voor Floor komt Parijs te vroeg. Haar uitverkiezing als sportvrouw van Haarlem kwam voor de Mendel-leerling (5 Havo) als een volslagen verrassing. “Een mooie ervaring en gaaf om mee te maken. Ik ben nu nog niet helemaal op niveau van de senioren turnsters. Daarom richt ik me op de volgende Olympische cyclus.”

De talkshow sloot af met de presentatie van het eerste magazine van Sport in Haarlem. De Haarlemse schaatsheldin Yvonne van Gennip, goed voor drie Olympische medailles, reikte de eerste exemplaren uit aan Loran de Munck en Floor Slooff. Onder de afsluitende borrel werd er volop nagepraat en vooral ook aandachtig door de magazines gebladerd.

Dit vind je misschien ook interessant:

Roundnet Haarlem organiseert toernooi Beach Open

Leestijd: 2 minuten
|

De sport Roundnet – vaak bekend als Spikebal – wint terrein in…

Schot in de roos

Leestijd: 2 minuten
|

In het Nelson Mandelapark, voor de ingang van de school voor praktijkonderwijs…

Salto’s, flips, twists en vaults

Leestijd: 2 minuten
|

Als Roy Riebeek moet uitleggen wat freerunnen is, omschrijft hij het als…

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meer nieuws

Roundnet Haarlem organiseert toernooi Beach Open

De sport Roundnet – vaak bekend als Spikebal – wint terrein in...

Schot in de roos

In het Nelson Mandelapark, voor de ingang van de school voor praktijkonderwijs...

Salto’s, flips, twists en vaults

Als Roy Riebeek moet uitleggen wat freerunnen is, omschrijft hij het als...

logo sih