De kantine van SV Alliance ’22 was op 22 en 23 juni het decor van de bruisende jeugd- en dansvoorstelling DE ZIJLIJN. Deze unieke samenwerking tussen jeugdtheater BonteHond en Dox zet vrouwenemancipatie in de spotlight. In totaal werden er bij Alliance zes voorstellingen gespeeld.
Na BROEK UIT! (in de kleedkamer) en SCHOPPEN (op het veld) is DE ZIJLIJN het derde deel in de voetbaltrilogie van Judith Faas. Dit keer dus in een echte voetbalkantine. Voorzitter van Alliance Robert Graat was direct enthousiast. “Diversiteit en gelijkheid zijn voor ons belangrijke thema’s. Alliance had het eerste vrouwenteam in de regio en vrouwenvoetbal is nog steeds een onlosmakelijk deel van onze club. Daarom bieden we hier graag een podium voor.”
Na de avondvoorstelling op 22 juni was er een nabeschouwing met Eva de Raadt (wethouder van Sport, Diversiteit & Inclusie en oud-lid van Alliance), Roos Nelissen (aanvoerder van het vrouwenteam), regisseur Judith Faas en voorzitter Robert Graat. Ze bespraken herkenbare situaties uit de voorstelling en de noodzaak van vrouwenemancipatie in sport en samenleving. Verder was er een gameworkshop en tijdens de seizoensafsluiting wordt een voetbal/danstraining aangeboden met coole moves voor de jeugd.
De setting
Gejoel, gebral en vrouwonvriendelijke grappen. We zien drie mannen op ‘hun’ voetbalclub, koningen van de kantine. Alles verandert echter als het meisjeselftal, net kampioen, een plek in de trofeeënkast eist. De mannen voelen hun traditionele rollen wankelen en verzetten zich, maar de vrouwen laten zich niet zomaar wegzetten. Wat volgt is een strijd vol zang, dans, energie, humor en beweging.
Het stuk eindigt hoopvol als beide partijen beseffen dat je ook sámen kunt winnen. Regisseur Faas: “Ik wil mijn dochter van 12 en haar vriendinnen meegeven dat het niet normaal is om anders behandeld te worden omdat je een meisje bent. En dat het oké is om je daartegen te verweren. DE ZIJLIJN zal de wereld niet meteen veranderen, maar het zet wel aan tot nadenken en praten over gelijkheid en respect.”
Indrukwekkend
De voorstelling bevat veel eyeopeners, benadrukt Robert Graat. “Ook als je denkt dat je al goed op weg bent. Vooral het gedeelte over de meisjes die grotere sporttenues kopen om niet op hun vormen beoordeeld te worden, raakte me. Ik besefte niet hoeveel impact blikken kunnen hebben. We willen een club zijn waar iedereen zich welkom en veilig voelt, dus er is nog veel werk te doen.” Zijn wens voor Alliance? “Dat er over vijf jaar meer vrouwen actief zijn op het veld en in de club, als trainer, vlagger, voorzitter. Beginnend bij de jeugd, zodat meisjes én jongens zien hoe gewoon dat is. Daar ga ik me extra voor inzetten.”
De juiste weg
Ondanks de herkenbare situaties in het stuk is teamaanvoerder Roos Nelissen optimistisch. “Toen ik zestien jaar geleden bij de club kwam, was het niet makkelijk. Alliance heeft de laatste tien jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt; vrouwenvoetbal wordt nu serieus genomen. Natuurlijk zijn er nog discussiepunten, maar het bestuur staat open voor onze opmerkingen. We voelen ons volledig ondersteund en de saamhorigheid met de mannenselectieteams is groot.”
Ook wethouder De Raadt is voorzichtig positief. “Ik herkende het moeten ‘invechten’ in een mannenwereld, zowel in sport als politiek. Vaak vreest de ene groep ten onrechte dat ze iets kwijtraken als de ander meer ruimte vraagt. Prachtig hoe deze boodschap wordt overgebracht. Ik hoorde dat we nog 150 jaar nodig hebben voor volledige emancipatie in Nederland. Dat is te lang. Maar we zijn op de juiste weg.”