De voetballers en voetbalsters van Haarlem-Kennemerland troffen na de zomerstop nieuwe tijdelijke kleedkamers op hun terrein. Daarbij zijn diverse duurzame innovaties toegepast om energie- en waterverbruik te beperken, zoals het gebruik van regenwater voor het doorspoelen van de toiletten. Op donderdag 10 oktober werden de kleedkamers officieel geopend door de Haarlemse sportwethouder Eva de Raadt.
De oude kleedkamers waren hard aan vervanging toe, vertelt Arjen Overbeek, voorzitter van Haarlem-Kennemerland. “Het nostalgische verhaal naar bezoekende clubs was altijd dat mannen als Johan Cruyff en Ruud Gullit op dezelfde tegeltjes hebben gestaan”, zegt Overbeek met gevoel voor voetbalhistorie. “Maar de kleedkamers zijn ook een goede 50 jaar oud, waarbij met name in de laatste jaren van HFC Haarlem nauwelijks onderhoud is gepleegd. Terwijl ze nog wel intensief gebruikt worden, onder meer door onze 900 leden en door de leerlingen van het Schoter Scholengemeenschap. We zijn daarom erg blij dat we in samenwerking met de gemeente Haarlem en beheerder SRO tot deze oplossing zijn gekomen.”
Herontwikkeling
Voor het stadiongebied rondom de Planetenlaan/Sportweg wordt gewerkt aan een bredere herontwikkeling. Een dergelijk traject kost nu eenmaal tijd, terwijl de noodzaak voor nieuwe kleedkamers ondertussen groter werd. Daarom zijn nu de tijdelijke ‘modulaire units’ geplaatst. “Maar dan wel met oog voor kwaliteit”, zegt Dennis Talens, projectleider Vastgoed en Duurzaamheid bij SRO. “Bijvoorbeeld door een solide geïsoleerde betonnen vloer in plaats van houten vloeren. Ook hebben we de kleedkamers een dikke schil gegeven, waardoor ze een hoge isolatiewaarde hebben.” Arjen Overbeek vult aan: “En als wij straks permanente kleedkamers hebben, kunnen deze units worden ingezet bij een andere vereniging. Ze zijn niet gemaakt van waaibomenhout, om het zo maar te zeggen.”
Voor het doorspoelen van de toiletten wordt gebruikgemaakt van regenwater. Daarvoor is een tank met een capaciteit van 20 kuub ingegraven. Voor zover Dennis Talens weet is het de eerste keer dat deze innovatie in de regio Haarlem bij een sportvereniging wordt toegepast. “Drinkwater is goedkoop maar ook schaars, alleen niet schaars genoeg om de prijs te doen stijgen. Daardoor ervaren ‘we’ de schaarste niet als een probleem. Maar dat is het wel. Bovendien hebben we steeds meer te maken met buienintensiteit met bijbehorende overlast, zoals overlopende riolering. Als er nu extreem weer aankomt, loopt eerst de tank vol. Zo kan deze als bufferopslag dienen bij extreme en aanhoudende regen.”
Besparen op de waterrekening
Arjen Overbeek: “Ook voor onze penningmeester is de toepassing goed nieuws, want we gaan daarmee besparen op de waterrekening. Misschien wel belangrijker is dat we onze gasten én onze eigen leden weer netjes kunnen ontvangen. Toen ik zeven jaar geleden voorzitter werd van Haarlem-Kennemerland had de club zo’n 400 leden, inmiddels zijn dat er 900. Na het faillissement van HFC Haarlem vroegen veel mensen zich af of deze nieuwe club wel bestaansrecht had. Nu merk ik dat er geloof is in deze club, dat we ons hebben bewezen en wat de meerwaarde is van een ‘club in de wijk’. Haarlem-Kennemerland heeft de zaken goed op orde: organisatorisch, voetbaltechnisch en financieel. De plaatsing van deze kleedkamers zie ik dan ook als een goede basis en belangrijke schakel om het terrein en de omgeving op te knappen om een mooi en toekomstbestendig voetbalcomplex neer te zetten.”