Het eerste elftal van rugbyclub RFC Haarlem speelt sinds 2020 op het hoogste niveau, de jeugdopleiding is fors gegroeid en organisatorisch staat de vereniging er goed voor. Redenen genoeg om rugby toe te voegen aan de Haarlemse kernsporten.
De geschiedenis van RFC Haarlem begint in 1980, als de rugby-afdelingen van HBC Heemstede en Kinheim (Haarlem) fuseren. Na een veelbelovende start degradeert het eerste elftal echter al snel uit de ereklasse. Het eerste zakt weg naar de derde klasse, het ledenaantal slinkt tot zo’n 60. Dan komt de vraag aan bod of de club een stille dood gaat sterven of dat men er nog wat van wil maken. Er wordt besloten tot het laatste. Te beginnen bij de jeugd, met letterlijk één jeugdlid. Dat worden er geleidelijk aan meer, tot de huidige circa 340 jeugdleden (en 150 senioren).
Ambities van de club
Zo kwam Pepijn van Dijk op zijn 11e bij de club binnenlopen. Hij groeide door tot selectiespeler en maakte op zijn 20e hij de overstap naar het Amsterdamse AAC Rugby, dat op het hoogste niveau uitkwam. Nadat hij daar negen seizoenen had gespeeld, werd hij benaderd om terug te komen. Een behoorlijke stap terug in niveau, maar hij wilde graag bijdragen aan de ambities van de club. In 2019 werd hij zelfs voorzitter en tegenwoordig speelt hij in het derde (‘de souplesse wordt toch wat minder’).
‘De jeugdafdeling stond inmiddels’, vertelt Pepijn. ‘Maar wij wilden jeugdspelers ook de kans bieden om bij hun eigen club en in hun eigen stad door te stromen naar het hoogste niveau. Zo zijn we bijvoorbeeld gestart met de rugbyschool, waar kinderen die dat willen 2x per week extra training kunnen volgen. Eén van de doelen was om in 2020 met het eerste elftal weer op het hoogste niveau actief te zijn. Precies in dat jaar zijn we gepromoveerd. Kijkend naar de toekomst hopen we de nieuwe Rugby Academy naar Haarlem halen, daar zijn we met meerdere clubs in de regio Groot-Amsterdam voor in de race. Daarnaast willen we ook het eerste dameselftal verder omhoog krijgen, die zijn momenteel in de overgangsklasse heel goed bezig.’
Best practices
‘Met andere kernsportverenigingen zou ik graag ervaringen uit willen wisselen en ben ik benieuwd naar hun best practices. Zo is voor ons een aandachtspunt om een goede balans te vinden tussen ‘plezier’ en ‘prestatie’. Rugby is een gezelligheidssport, hoe behoud je dat in combinatie met topsport en ambities? Ik benieuwd hoe andere clubs die op het hoogste niveau uitkomen daarmee omgaan. Verder vind ik het predicaat ‘kernsport’ vooral een fantastische erkenning, met name voor de vrijwilligers die zich jarenlang hebben ingespannen om de club op dit niveau te krijgen.’
Naast rugby is ook basketbal kernsport geworden. Meer daarover in dit artikel.