De kracht van samen

Het Sportakkoord in Haarlem heeft geleid tot nieuwe initiatieven, zo bleek na afloop van de bijeenkomst op 23 mei 2022 bij Hogeschool Inholland. Paralympisch atleet Jetze Plat hield een inspirerende inleiding voor de ruim 70 belangstellenden over zijn prestaties op de Paralympische Spelen, het Europees- en wereldkampioenschap. Jasmijn Holla, lector van de onderzoekslijn Kracht van Sport, en wethouder Eva de Raadt, die in de gemeente Haarlem sport in haar portefeuille heeft, hielden een betoog over de positieve effecten van bewegen. Na de centrale opening konden de aanwezigen kiezen uit een aanbod van vijf workshops.

Tijdens het congres werd de Uniek Sporten Uitleen Haarlem gelanceerd.

Jetze Plat
Jetze heeft al vanaf zijn geboorte te maken met beperkingen door zijn benen. Al op de basisschool kozen Jetze en zijn ouders voor een fiets als vervoersmiddel, om bijvoorbeeld zelf – met weliswaar wat hulp – naar school te kunnen gaan. Dat was zijn eerste eigen handbike, er zouden er nog veel volgen. In de loop der jaren werden zijn armen steeds sterker en de fietsen steeds beter. Jetze bleek een hele goede triatleet en successen bleven niet uit. Hij werd meervoudig kampioen op de drie grote toernooien en heeft de wereld laten zien hoe hij kracht put uit dat doen waar hij nog wel toe in staat is. De ultieme topsporter heeft daarvoor een groep mensen om zich heen verzameld waarmee hij naar zijn doelen toewerkt. ‘Denken in kansen in plaats in beperkingen’ is het motto van Jetze om zijn doelstelling te realiseren.

Vuurtje
Stralend van trots vertelt Jetze zijn toehoorders hoe hij zich bewust werd van zijn krachten en hoe dat leidde tot zijn succesvolle prestaties. Plezier, medailles en perspectief waren daarbij bijvoorbeeld belangrijke krachten om op te focussen. Maar ook zijn concurrenten hielpen hem verder. Zijn vierde plaats in Londen in 2012 zorgde ervoor dat er een vuurtje in hem ontbrandde om door te blijven gaan en nog beter te worden.

Daniëlle Krijger van SportSupport presenteerde het congres.

Inclusiviteit binnen de sport is voor Jetze heel belangrijk. Zo heeft hij als Paralympisch sporter mee mogen doen met de Iron Man van Hawaii.  Hij pleit ervoor meer mogelijkheden te creëren.  ,,Geef iemand een kans’’, luidt het advies van de begenadigd triatleet, die zeker de kracht van het combineren – zwemmen, handbiken en wheelen in zijn geval – aan wil duiden. ,,Een uitleenservice van hulpmiddelen, die zeer recent in de regio gerealiseerd is,  is daarvoor een grote stap vooruit.”

 

De kracht van….
Mede door zijn eigen stappen vooruit, kan Jetze dit goed overbrengen op het aanwezige publiek. In een aantal stellingen duidt hij dat met de beginwoorden ‘De kracht van…’. Zo is er natuurlijk ‘sport’, waar die inclusiviteit een rol speelt. Het ‘combineren’ staat bij hem symbool voor de triatlon. Vooral door dit avontuur ‘samen’ aan te gaan. Als het resultaat dan een medaille is, vindt Jetze dat je dat vooral moet ‘vieren’. ,,De kracht van de impact wordt vaak onderschat, maar na al die prestaties wist ik dat ik daartoe in staat was.’’

Er werden onder meer ideeën uitgewisseld rondom topsport en talentontwikkeling.

Dromen, durven, doen, samen en successen vieren zijn voor Plat belangrijke kernwoorden en krachten, die geleid hebben tot ondermeer een wereld uurrecord, goud in Rio en drie keer goud in Tokyo. Niets lijkt onmogelijk voor Jetze Plat. Hij is een voorbeeld voor velen, maar zeker een grote inspiratiebron voor de toehoorders bij het SportAkkoord.

bekijk de hele agenda