Goud voor 14-jarige zeiler Frans Hin

Frans Hin is de jongste Nederlandse deelnemer ooit die olympisch goud heeft behaald. Dat gebeurde tijdens de zeilwedstrijden van de Zomerspelen in 1920 in Antwerpen die nog steeds te boek staan als één van de meest curieuze in de historie. Scholier Frans Hin, telg uit een bekende Haarlemse zeilfamilie, was 14 jaar en 163 dagen oud toen hij de gouden medaille kreeg omgehangen.

Het in de Eerste Wereldoorlog zwaar getroffen België kreeg als een soort genoegdoening de Olympische Spelen van 1920 toegewezen. Organisatorisch klopte er niets van in het land dat twee jaar na die oorlog nog steeds in puin lag. Er was amper huisvesting voor de deelnemers; atleten kwamen evenals scheidsrechters soms niet opdagen. Journalisten en toeschouwers namen in dat geval de rol van jurylid op zich.

Verzekerd van goud?
Bij het zeilen waren bij twee onderdelen geen deelnemers. In een andere klasse deed slechts één zeiler mee. Die was al op voorhand verzekerd van goud, ware het niet dat hij de wedstrijd niet wist te voltooien. In het toernooi van de 12-voetsjollen bestond het volledige deelnemersveld slechts uit twee Nederlandse boten. De Beatrijs van de familie Hin en de Boreas van Van der Biesen en Beukers. Het ging om een best of three. Wie twee wedstrijden won had dus het goud te pakken.

De Beatrijs werd op 7 juli 1920 voor de kust van Oostende bemand door de 51-jarige Cees Hin en diens zoon Jan. Cees Hin was oprichter en eigenaar van de Haarlemse kousenfabriek Hin aan de Zijlweg, die in 1969 de deuren sloot. Hij bekleedde als suikertoom ook diverse functies bij HFC Haarlem. Aanvankelijk zou niet Cees Hin, maar zijn jongste zoon Frans meedoen in België, maar als scholier kreeg hij geen vrij.

Zeilsoap
De eerste wedstrijd werd gewonnen door de Boreas. In de tweede race lag die boot ook op een gouden koers, maar deze werd ongeldig verklaard. Bij gebrek aan officials hadden twee journalisten de wedstrijd geleid en dat mocht niet. De Belgen zagen daarna geen kans om de rest van het toernooi goed te laten verlopen en vroegen, omdat er toch alleen maar twee Nederlandse boten deelnamen, het NOC om de organisatie op zich te nemen. Op 3 september ging de zeilsoap verder op het Buiten-IJ in Amsterdam. Uniek, omdat op die manier de Zomerspelen in twee landen werden afgewerkt.

Op die derde septemberdag nam Frans die nu wel vrij had van school naast zijn broer Jan plaats in de boot. Zij wonnen beide wedstrijden van de Boreas en legden zo beslag op het goud bij de 12-voetsjollen.

Vier jaar later, in Parijs, zou vader Cees in een andere klasse opnieuw meedoen aan de Zomerspelen. Maar hij kreeg last van reuma. Zoon Jan, later bekend als cineast, nam als reserve zijn plaats in en werd vijfde.

Hin-zeilers
Hin is ruim een eeuw na het olympisch succes nog steeds een bekende naam in de Nederlandse zeilwereld. Het gaat om nazaten van de eerste lichting Hin-zeilers. Denk aan bon vivant Jeroen Hin (overleden in 2019), Janneke Hin en Frans Hin. Jorien Hin, op zesjarige leeftijd begonnen bij de Haarlemse Jachtclub, deed als achttienjarige in augustus 2023 in de olympische klasse 49erFX met Vera ter Horst mee aan de WK in Scheveningen. Het was het jonge, talentvolle duo vooral te doen om te wennen aan wedstrijdzeilen op het hoogste niveau.

 

Société Pim Mulier is in 2003 opgericht om de Haarlemse topsport onder de aandacht te brengen en talenten te ondersteunen. Op initiatief van de Société hangen grote portretten van Haarlemse sporthelden van weleer aan de buitenmuur van het Kennemer Sportcenter. In die lijn past ook deze serie historische verhalen over andere Haarlemse sportmensen en bijzondere gebeurtenissen uit het verleden.

bekijk de hele agenda