Het talent > BinQ Cashoek

Bij zijn eerste honkbaltraining was de destijds 6-jarige BinQ Cashoek meteen verkocht. Ook nu, acht jaar later, beleeft hij nog steeds enorm veel plezier aan het spelletje: ‘Er gebeurt elke wedstrijd iets anders, je moet je op alles voorbereiden. Het gaat niet alleen om kracht maar ook om tactiek, je moet goed je hoofd kunnen gebruiken’. Inmiddels is BinQ 14 jaar, maakt hij onderdeel uit van de Rabbits Baseball Academy en kwam hij al meerdere keren uit voor de nationale selectie.

Eigenlijk wilde BinQ al veel eerder beginnen met honkbal, maar hij moest van zijn ouders eerst zijn zwemdiploma halen. Bovendien zat hij ook al op judo, een sport die hij tot twee jaar geleden heeft beoefend. Hoewel hij ook dat met plezier deed, was de keuze tussen judo en honkbal niet moeilijk. De voorliefde voor honkbal heeft BinQ niet van een vreemde: vader Mark honkbalde jarenlang op hoog niveau, onder meer bij RCH in de Overgangsklasse en later in de 1e en 2e klasse bij Kinheim. De club waar het voor BinQ dus ook begon. BinQ speelt momenteel voornamelijk als catcher en als korte stop.

Europese titel
Het talent van BinQ viel snel op, als 8-jarige blonk hij regelmatig uit bij de pupillen. Op zijn tiende trainde hij voor het eerst mee bij de Rabbits, terwijl deze regionale honkbalschool normaliter voor talenten vanaf 11 jaar is. Ook behoorde hij meermaals tot de nationale selectie (Team Kingdom of the Netherlands), onder meer op het EK (< 12 jaar) in België. In 2021 werd hij landskampioen met de Rabbits en vorig jaar won hij met een regioselectie Amsterdam-Kennemerland de Little League in Tsjechië. Het was de eerste keer dat een Nederlands team beslag wist te leggen op deze Europese titel én zich daardoor wist te plaatsen voor de World Series in California in de VS.

Hoewel het team op dat toernooi in de middenmoot eindigde, is het toch waar BinQ het meest trots op is: op het hoogste niveau uitkomen en zijn land vertegenwoordigen. BinQ: ‘Het was een hele gave reis, met zijn allen verzamelen op Schiphol en dan naar Amerika. En dan moesten we ook nog presteren, we moesten al vrij snel onze eerste wedstrijd spelen, met nog een jetlag van 9 uur’. Al met al was het een enorme ervaring, waar BinQ bovendien kon ruiken aan zijn grote droom: uitkomen in de Amerikaanse Major League Baseball, en dan bij voorkeur voor de Los Angeles Dodgers.

 

Team Kingdom
Voorlopig heeft BinQ echter andere doelen. Het is zijn laatste jaar als aspirant bij de Rabbits, waarna hij doorstroomt naar de junioren. Op de agenda staan dit jaar onder meer de Pony League in Tsjechië en het NK Little League in Hoofddorp. Daarnaast hoopt BinQ weer geselecteerd te worden voor Team Kingdom (tot 15 jaar) en deel te nemen aan het EK honkbal U15. ‘Ik ben 14 en ze kijken toch eerder naar jongens die al 15 zijn en misschien al wat sterker of groter. Het EK is maar eens in de twee jaar, dus als het niet lukt, ben ik bij het volgende EK te oud voor deze selectie. En de selectie daarna is tot en met 18 jaar. Maar als ik heel goed mijn best doe en door blijf trainen, maak ik denk ik wel een kans.’

Uiteraard brengt sporten op hoog niveau de nodige kosten met zich mee, zoals contributie, deelname aan internationale toernooien, materialen, kleding en reiskosten. Het grootste deel daarvan moet BinQ zelf financieren en daarom is hij een crowdfunding gestart op Talentboek Haarlem, waarmee hij 2.000 euro hoopt binnen te halen. Help jij BinQ verder in zijn carrière? Dat kan al vanaf een paar euro, iedere bijdrage is welkom. Donateurs die 100 euro of meer bijdragen, worden bovendien uitgenodigd voor een zomerse bbq.

De crowdfunding-pagina van BinQ Cashoek is hier te vinden.

 

Talentboek Haarlem heeft de ANBI-status, donaties zijn volledig aftrekbaar van de belasting. Ook bedrijven kunnen sponsoren/doneren. Na donatie ontvang je per mail een factuur van de donatie. 

bekijk de hele agenda