Het Talent: Jinte de Boer

Voor haar vierde verjaardag kreeg Jinte de Boer (15) haar eerste tennisles cadeau. Met een moeder als tennistrainster en een tante die op hoog niveau heeft getennist, werd tennis bij Jinte met de paplepel ingegoten. Nu traint zij hard voor haar ultieme droom: alle grandslams winnen. Met als eerste tussenstop: ITF Emmeloord.

Net teruggekomen van een trainingskamp in Spanje draait Jinte weer vele uren op Nederlands ondergrond. Rond de herfstvakantie komen de eerste toernooien. De trainingen draait zij met veel plezier. Haar trainingsgroep heeft dezelfde instelling: ´Iedereen wil beter worden, samen halen we het beste uit elkaar, daarnaast is er ook ruimte voor lol.´

Het lijkt geen toeval dat Jinte op de tennisbaan terecht is gekomen. Met een tante als ex-top tennisster en een moeder die tennistraining geeft, werd tennis met de paplepel ingegoten. Als haar moeder training ging geven, ging Jinte als jong meisje al mee naar de baan. Voor haar vierde verjaardag kreeg zij haar eerste tennistraining bij TCWOC. Haar eerste trainer, Jan Brand, is door alle jaren heen haar trainer gebleven. ´Of ik direct talent had, dat weet ik niet. Ik vond het vooral heel leuk.´ TCWOC is nog altijd zeer belangrijk voor Jinte. Voor de opening van het nieuwe clubhuis, had Jinte de eer om de openingswedstrijd te spelen met Raemon Sluiter. ´Het was heel bijzonder om iets terug te doen voor de vereniging die veel heeft bijgedragen aan mijn ontwikkeling.

Keuze voor het tennis

Naast het tennissen heeft Jinte lang gehandbald. De combinatie van een teamsport met een individuele sport bracht haar veel plezier. Op 6-jarige leeftijd werd zij geselecteerd door de KNLTB en ging zij steeds meer wedstrijden spelen. Twee jaar geleden maakte zij de keuze om zich volledig te storten op tennis.

´Het leukste aan tennis is dat je het zelf moet doen en op heel veel manieren een punt kan maken, je kan met elke bal iets anders doen. Het tactische spelletje, daar haal ik mijn plezier uit.´ Afgelopen twee weken is Jinte in haar eentje naar Spanje vertrokken om onder nieuwe trainers veel te leren. Het doel van de komende wedstrijden wordt om deze ontwikkeling ook tijdens een wedstrijd te laten zien. ´Bij een fout tijdens een wedstrijd word je direct afgestraft. Tijdens trainingen kan je wel deze fouten maken. Dat is nodig, daarvan leer je.

´Plezier in de sport staat voorop, als ik dat verlies dan stop ik. Plezier bewaar ik door leuke dingen te doen met familie en vrienden, naast tennis, en vooral te focussen op mezelf en minder op anderen.´

Net als haar grote voorbeeld Rafael Nadal vecht Jinte voor elke bal en speelt zij tot het uiterste tot het laatste punt, richting haar grote droom: alle grandslams winnen.

Help Jinte haar dromen en doelen dichterbij te brengen en steun haar crowdfunding: www.talentboek.nl/haarlem.

 

Maxime Prenger van YAAP Sport- en Prestatiepsychologen belicht voor Sport in Haarlem iedere maand een sporttalent. Bij YAAP geloven ze dat plezier in sporten voorop staat, dat daardoor groei en ontwikkeling versneld worden, en dat prestaties daar een gevolg van zijn. Meer weten over de rol van plezier bij talentontwikkeling en de kracht van plezier in presteren? Kijk op: www.yaap.eu

 

 

 

bekijk de hele agenda