Het talent: Jorrit Notenboom

Het is de snelst groeiende sport in Nederland en België. Over de hele wereld wordt de sport al beoefend door honderdduizenden mensen. Het is een mix tussen tennis en squash en wordt gespeeld door vier spelers op een baan omringd door glas. De 20-jarige Jorrit Notenboom werd na ‘een keer proberen’ meteen verliefd op deze sport. 

 

Hoe het begon
In 1969 werd de sport bedacht door een rijke zakenman in de Mexicaanse badplaats Acapulco. De man had thuis niet genoeg plek om een tennisbaan te laten plaatsen, dus bedacht hij padel. Jorrit was eigenlijk ook een tennisser. Hij stond zo’n twee, soms drie keer per week op de baan. Een groot talent was hij niet en ambities in het tennis had hij ook niet. Maar er veranderde iets toen hij door de vader van zijn beste vriend in aanraking kwam met padel. De sport “lag hem wel”. Zelfs zo goed, dat hij twee jaar later met zijn beste vriend Nederlands kampioen onder de 18 jaar werd. Door dit succes ging hij meer trainen, werd nog een keer Nederlands kampioen onder 18 en deed mee aan het Wereldkampioenschap. Het maakte hem nieuwsgierig naar waar zijn plafond lag en hij besloot een jaar lang te leven als een prof om te ontdekken wat hij kon. Hij pakte zijn spullen en vertrok naar het padel-walhalla: Madrid.

 

Een jaar lang leven als een prof
Zijn jaar in Madrid bestond, zo zegt Jorrit kort en krachtig, uit ’elke dag trainen’. Zijn dagplanning was heel overzichtelijk: opstaan, ontbijten, fysieke trainingen, padellen, lunchen en nog een keer padellen. Dit vijf keer per week en in het weekend een toernooi.

Maar naast deze schematische uitleg van zijn dag omschrijft Jorrit vol passie en trots hoe het er op de Spaanse Academy aan toe ging. Probeer als lezer eens een Spaanse padel Academy te visualiseren met zes banen waar alleen maar top-200 spelers aan het trainen zijn én de Nederlandse Jorrit Notenboom. Hij kreeg les van één van de beste coaches, had de eer om met de beste vrouwen van de wereld te trainen en als het goed ging stond hij zelfs met Yanguas (nr. 18) Lebrón (nr. 1) op de baan.

“Het was een geweldig jaar om te leren hoe je als topsporter leeft. Hoe het is om gezond te eten, goed te slapen en dat als je lekker in je vel zit, trainingen ook goed gaan en dat veel lukt. Tegelijktijdig is het soms ook gewoon heel zwaar. Soms gaan trainingen juist niet goed, heb je geen energie of heb je geen zin”. Ook heeft Jorrit verschillende weken in het jaar thuisgezeten door pech. Zo kreeg hij een oog- en blindedarmontsteking. “Ook dan wil je door en heb je te dealen met de omstandigheden waar je op dat moment in zit. Dat is soms lastig en ook heel leerzaam”.

Inspiratiebronnen
Een paar maanden voordat Jorrit Nederlands kampioen werd, kwam hij voormalig tenniscoach Leander van der Vaart tegen. Hij was één van de weinige coaches in Nederland die al naar Madrid was gegaan om kennis op te doen over padel. Leander en Jorrit werken nu sinds 2.5 jaar samen en proberen zo veel mogelijk te trainen. Dit samen met Sten Richters en Bram Meijer, het nummer één padel-koppel van Nederland. “Ik heb de ontwikkeling van Sten van dichtbij meegemaakt. We woonden samen in Madrid en hij heeft nu twee internationale toernooien op zijn naam geschreven. Dus binnen een maand is hij heel veel stappen op de wereldranglijst omhooggegaan. Dit inspireert en motiveert mij om door te blijven gaan en dat dan de resultaten wel komen. Leander is een supergoede coach en een heel mooi mens”.

De toekomst
De droom van Jorrit is om voor Nederland uit te komen op de Olympische Spelen. Nu is padel nog niet Olympisch, maar wie weet worden de deuren voor deze snelgroeiende sport geopend naar de Spelen in Los Angeles in 2028 of Brisbane in 2032. Voor nu is zijn doel om binnen vier jaar, misschien zelfs wel drie, de top 100 binnen te dringen op de wereldranglijst. Toch ziet aankomend jaar er wel anders uit dan vorig jaar in Madrid. Naast het zetten van een stap richting zijn droom, gaat Jorrit Bestuurs- en Organisatiewetenschappen studeren aan de Universiteit van Utrecht en zal hij zijn vrienden meer opzoeken ter ontspanning.

Crowdfunding, want padellen kost geld
Jorrit is jong, ambitieus, één van de weinige Nederlandse top-padelspelers die we hebben. “Omdat Padel nog in opkomst is, moet ik dit zelf organiseren en betalen. Een bijdrage aan mijn avontuur zou fantastisch zijn. Ik probeer tienduizend euro voor een jaar trainen op topniveau bij elkaar te krijgen met deze actie. Ik hoop dan ook dat mensen mij willen helpen bij het verwezenlijken van mijn droom.”

Wil je Jorrit helpen? Bekijk zijn profiel en doneer op zijn pagina op Talentboek Haarlem.


Susie Cats van YAAP Sport- en Prestatiepsychologen belicht voor Sport in Haarlem deze maand een sporttalent. Bij YAAP geloven ze dat plezier in sporten voorop staat, waardoor groei en ontwikkeling versneld worden en prestaties een gevolg hiervan zijn.  Meer weten over de rol van plezier bij talentontwikkeling en de kracht van plezier in presteren? Kijk op: 
www.yaap.eu

 

 

 

 

bekijk de hele agenda