Het talent > Mats Mulders

Alpineskiën is misschien niet de meest voor de hand liggende keuze in het vlakke Nederland. Toch wist Mats Mulders al op hele jonge leeftijd dat dit zíjn sport was. Als tweejarige stond hij voor het eerst op de lange latten. Inmiddels heeft de nu 11-jarige Mats een indrukwekkende verzameling bekers en medailles op zijn kamer en droomt hij van deelname aan de Jeugd Olympische Spelen in 2028.

Mats woont in Haarlem-Noord en is de jongste van drie kinderen. Toen het gezin op skivakantie ging, kregen zijn ouders de tip om de kinderen eerst in Nederland ski-les te laten volgen. Broer Bjorn en zus Larissa vonden dat erg leuk en sloten zich beide aan bij een skiteam. Ook Mats had al snel de smaak te pakken, ondanks dat hij toen nog zo klein was dat hij om boven te komen opgetild werd tijdens het omgaan gaan met de lift. Maar hij had er lol in én bleek er goed in te zijn. Bjorn en Larissa deden mee aan wedstrijden en dat wilde Mats ook. Dat betekende wel dat hij laat moest trainen bij het skiteam van skicentrum Hoofddorp. Nadat hij meedeed met een talentendag van Ski Racing Heemskerk maakte hij de overstap van de borstelbaan in Hoofddorp naar Heemskerk.

Belofte-status
Inmiddels heeft Mats de belofte-status van NOC-NSF en doet hij mee aan (internationale) wedstrijden. Afgelopen weekend heeft Mats deelgenomen aan het NJK indoor waar hij de derde plaats wist te behalen. Ook is hij al vier jaar op rij geselecteerd voor de Indoor Lowlands Championship in Landgraaf, waar hij een knappe vierde plaats haalde. Dit seizoen is Mats begonnen aan zijn tweede jaar bij de Aspiranten-2. Het resultaat waar hij het meest trots op is, is de eerste plaats die hij behaalde bij een wedstrijd van het Engelse team Evolution op de Reiteralm. Al was hij wat de prijs betreft liever tweede geworden, want de nummer twee kreeg een metersgrote reep chocolade, terwijl Mats handkappen won (“en ik had al (handkappen!”). Een kleine troost is dat hij er Mikaela Shiffrin trof, de Amerikaanse regerend Olympisch kampioen op de reuzeslalom (“die heb ik zelfs al best vaak gezien.”).

Dit seizoen is Mats begonnen aan zijn tweede jaar bij de Aspiranten-2. Daarmee is het zijn laatste jaar met de ‘stubbies’, oftewel de korte palen. Mats: “de leeftijdscategorieën bij het skiën gaan per twee jaar. Dus je hoort een jaar bij de jongsten en een jaar bij de oudsten. Het afgelopen seizoen moest ik vaak tegen grotere en zwaardere kinderen en ben ik vaak vijfde of zesde geëindigd, dus dit jaar hoop ik als oudste een paar keer het podium te halen.” Het leukste onderdeel vindt Mats de reuzenslalom en wat hem het meest aanspreekt zijn de snelheid en het draaien. Waar hij zich met name op wil verbeteren, is om eerder te starten met bochten maken. “Ik maak ze nu iets te laat, waardoor ik de bocht na de vallijn insnijdt. Dan ga je langzamer, dus ik moet leren om eerder in te zetten.”

Huiswerk mee
Uiteraard is Mats een hoop tijd kwijt aan skiën: acht uur per week trainen en daarnaast conditietraining zoals krachttraining maar ook mountainbiken en skeeleren. (en “voor de leuk” zwemmen.) En omdat het skiën in Nederland beperkt is tot indoor-hallen, rollerbanden en borstelbanen, gaat hij negen weken per jaar naar Oostenrijk of andere landen om in de echte sneeuw te kunnen skiën. Zo gaat hij in november twee weken naar het buitenland, waarbij hij vanuit school het nodige huiswerk meekrijgt. Momenteel zit hij in groep 8 op basisschool De Verbeelding. Na dit schooljaar wil hij naar het Mendelcollege, als topsport talentschool een logische keuze voor Mats. Buiten het skiën om bouwt Mats graag met Lego en zou hij weer willen beginnen met voetballen, wat hij eerder ook al deed. Het liefste bij Haarlem-Kennemerland, waar al zijn vrienden spelen, maar OG is zeker ook een optie.

Skiën is wel een dure sport. Mats: “Naast contributie, reiskosten en buitenland-tripjes heb je best veel spullen nodig. Zo heb ik twee paar ski’s voor de ‘gewone’ slalom, twee paar ski’s voor de reuzeslalom en aparte ski’s voor de Super-G. En dan nog je kleding, skibril, skipas, stokken, hotelovernachtingen, enzovoorts.” Zijn ouders schatten de kosten op 10.000 euro per jaar. Een fiks bedrag. Mats ouders proberen hem te steunen waar hij kan en bovendien heeft hij een eerste sponsor gevonden: administratiekantoor Mulders, Zaken op Orde van zijn tante. Toch moet Mats momenteel keuzes maken in wat wel en niet haalbaar is.

Om zich door middel van training en (internationale) wedstrijden verder te kunnen ontwikkelen, is Mats daarom een crowdfunding gestart op Talentboek. Daarmee hoopt hij 2.000 euro bij elkaar te halen. Help jij Mats mee zijn dromen waar te maken? Iedere euro is welkom, maar wie minimaal 25 euro doneert ontvangt als tegenprestatie een stoere gesigneerd actiefoto van deze toekomstig Olympisch (jeugd)kampioen.

Bekijk de crowdfunding-pagina van Mats hier: Talent Crowdfunding | Help Mats Mulders Op Weg Naar De Jeugd Olympische Spelen. (yvgtf.nl)

bekijk de hele agenda