Het talent > Meerte Loos

Meerte Loos heeft er dit jaar al vijf internationale toernooien opzitten: drie jeugdtoernooien en twee bij de senioren. Het geeft precies aan waar de talentvolle badmintonster zit in haar carrière. In september maakt de 17-jarige Meerte de overstap naar de eerste selectie van BC Duinwijck. En dat terwijl het er bij haar eerste kennismaking met badminton helemaal niet naar uitzag dat dit haar sport zou worden.

Bij haar eerste proeftraining, op zevenjarige leeftijd, had ze echter een vreselijke warming-up. ‘Ik dacht dat dit nu eenmaal bij badminton hoorde, dus ik wilde niet meer. Maar op mijn negende ging ik het toch nog een keer proberen, bij TFS Barendrecht. Ik bleek het heel leuk te vinden en werd lid. Op een gegeven moment werd daar een groepje gemaakt met goede spelers en daar mocht ik aan meedoen. Later werd ik gekozen in de Nederlandse selectie onder 13 jaar en trainde ik één keer per maand extra op Papendal.’ Meerte bleef ook in de hogere leeftijdscategorieën (<15 en <17) bij de Nederlandse selectie en schoof onlangs door naar de s-1 selectie, een soort Jong Oranje.

Slagkracht en variatie
‘Het allerleukste aan badminton vind ik de snelheid en explosiviteit van het spel. Daarnaast is het een erg tactisch spel, ook daar kan ik erg van genieten. Het lijkt een klein veld, maar als je speelt zijn er zoveel dingen die je kunt doen en zoveel keuzes die je kunt maken. Mede daarom vind ik de dubbel zo leuk en heb ik me daarin gespecialiseerd, met een lichte voorkeur voor de mixdubbel. Mijn kracht ligt in het spel bij het net, ik ben niet bang om daar de challenge aan te gaan. Waar ik me kan verbeteren? In alles, ik ben erg kritisch op mezelf! Momenteel werk ik vooral aan mijn spel vanuit het achterveld, zowel qua slagkracht met bijvoorbeeld smashen als in het aanbrengen van variatie.’

Meerte woont inmiddels op Papendal en traint dagelijks twee of drie keer. In de weekends gaat ze naar haar ouderlijk huis in Oud-Beijerland en pendelt ze elke zaterdag op en neer naar Haarlem om wedstrijden te spelen voor Duinwijck. Ze maakte de overstap naar Duinwijck om op het hoogste niveau uit te kunnen spelen. Momenteel komt ze uit in de eerste divisie, vanaf het nieuwe seizoen speelt ze voor de eerste selectie in de eredivisie. Sowieso krijgt ze het druk vanaf september: na een tussenjaar begint ze aan een studie rechten in Arnhem (‘leren vind ik echt wel leuk, ik heb zin om daaraan te beginnen!’).

Spannende driesetter
Daarnaast staan er de nodige toernooien op het programma. De afgelopen maanden reisde ze al af naar Estland (seniorentoernooi) en won ze samen met Kelly van Buiten haar eerste wedstrijd, in een spannende driesetter. In de achtste finales moest het duo na wederom een gelijk opgaande strijd haar meerdere erkennen in de Italiaanse tegenstander (21-18, 22-20). Ook in IJsland bleken de achtste finales het hoogst haalbare. Daarna volgde een drietal jeugdtoernooien: in Italië, in Duitsland en in de eigen Duinwijck-hal in Haarlem. In Italië wist ze in de mixdubbel de derde ronde te halen, maar op alle toernooien moest ze haar meerdere erkennen in tegenstanders van het Aziatische continent, nog altijd dominant in het badminton.

Meerte: ‘Wij zijn met de Nederlandse badmintonners nog niet waar de Aziatische spelers zijn. Wel merk ik zelf dat ik beter word door tegen zulke goede tegenstanders te spelen. We hielden het steeds beter vol, leren hun tactiek en spel begrijpen en speelden steeds langere rally’s. We hebben ook echt wel mooi spel laten zien vind ik. Je kunt heel erg kijken naar prestaties, maar soms is je ontwikkelingsproces belangrijker dan winnen of verliezen.’ Meerte weet dan ook niet uit haar hoofd waar ze staat op de wereldranking: ‘ik speel nog niet zo heel lang mee voor punten in de seniorenranking, daar ben ik nu eigenlijk niet zo mee bezig.’

Trots en ambitie
Hetzelfde geldt voor de vraag naar haar grootste prestatie tot nu toe. Want hoewel ze bij de <13 al eens Nederlands kampioen werd en onlangs op het NK senioren de halve finale bereikte, is ze het meest trots dat ze werd toegelaten tot Papendal. Haar ambitie is deelname aan de Olymische Spelen: ‘Steeds als ik naar de Spelen kijk denk ik: misschien sta ik daar op een dag wel. Al heb ik misschien nog een lange weg te gaan: dat is wel het doel!’.

In Nederland is badminton een relatief kleine sport en daarmee is ook het budget vanuit NOC*NSF beperkt. Voor materiaal en kleding heeft Meerte met Yonex een sponsor, maar veel toernooi-, reis en verblijfskosten moet ze zelf ophoesten. Terwijl juist die toernooien zo belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de Nederlandse talenten. Daarnaast betaalt Meerte een eigen bijdrage voor verblijf en trainen op Papendal. Reden genoeg om een crowdfunding op te starten, met als doel om 1800 tot 2600 euro in te zamelen. Daarmee kan ze aan 3 à 4 seniorentoernooien meedoen en haar weg vervolgen richting de Europese top. En wie weet wat er daarna nog voor Meerte in het verschiet ligt…

Steun jij Meerte op haar weg naar de top? Iedere bijdrage is welkom, dat kan al vanaf 1 euro! De crowdfunding-pagina van Meerte is hier te vinden.

Studenten Creative Business van Hogeschool Inholland Haarlem maakten een video over en met Meerte, check het resultaat hieronder!

 

bekijk de hele agenda