In de skiff op jacht naar goud

Robbe Mourits werd in 2019 Nederlands kampioen skiff (roeien) in de categorie Jongens 16. Mede door die prestatie werd de Haarlemse roeier van KR&ZV Het Spaarne verkozen tot Haarlems sporttalent van het jaar. In 2020 ging het NK vanwege corona niet door, maar in het weekend van 17 en 18 april 2021 ging Robbe opnieuw op voor de titel, nu in de categorie Jongens 18.

Een skiff is een eenpersoons boot, waarin wordt geroeid over een afstand van 2000 meter. Het toernooi begon voor Robbe op zaterdag met de time trial, waarbij 36 deelnemers streden om 24 plaatsen in de kwartfinale (4 x 6 plaatsen). Met een 12e plaats lukte Robbe dat relatief eenvoudig, waarna hij op dezelfde dag de beste tijd neerzetten in zijn kwartfinale. Op zondag wist hij zich met een 3e plek in halve finale te plaatsen voor de eindstrijd.

Grote overmacht
De finale werd echter met grote overmacht gewonnen door de Groningse Lucas Keijzer, maar de plek om de tweede plaats was enorm spannend. Uiteindelijk kwam Robbe Mourits daarvoor een halve bootlengte tekort en eindigde hij op de vierde plaats, slechts anderhalve seconde achter de nummer twee. ‘Niet zoals ik had gehoopt’, zo erkent een balende Robbe aan Sport in Haarlem, ‘want ik kwam voor de winst en dat is helaas niet gelukt. Maar Lucas Keijzer was echt veel beter, dat motiveert mij alleen maar om nog harder te trainen en sterker te worden.’

Robbe Mourits komt een halve bootlengte tekort voor een podiumplek

Wel levert de 4e plaats Robbe Mourits, die uitkomt voor zijn vereniging KR&ZV Het Spaarne, een plekje op in de voorselectie van 10 roeiers die dit jaar naar het WK in Plovdiv (Bulgarije) en het uitgestelde EK in München (Duitsland) gaan. Vanuit die selectie wordt een ploeg gevormd die zal meedoen in de categorieën Acht, Vier, Dubbel-Twee en Skiff.