Jaap Eden: waarom deze tragische held tóch geëerd moet worden.

Honderd vijftig jaar geleden werd er in Groningen een jongetje geboren. Een jongetje dat uit zou groeien tot één van de eerste nationale sporthelden, maar ook iemand met een tragisch levensverhaal. Tijdens de talkshow van Sport in Haarlem vertelde Marnix Koolhaas al een en ander over Jaap Eden.

Marnix Koolhaas deed uitgebreid onderzoek naar Jaap Eden, die net als hij opgroeide in Santpoort. Hij dook de archieven in en stapte – soms zelfs letterlijk – in de voetsporen van Jaap Eden, die zowel op de schaats als op de fiets wereldkampioen wist te worden. Eén van de mysteries die Marnix oplost, is het verhaal rondom het mysterieuze Noorse kamermeisje. Haar aanwezigheid op de hotelkamer van Jaap Eden zou verklaren waarom Eden niet aan de start van een aantal schaatsafstanden verscheen…

Voor wie meer wil weten over Jaap Eden is er dit uitgebreide artikel op Sportgeschiedenis.nl. Daarbij, zo zegt Marnix Koolhaas, behoeft het beeld van Eden als bon vivant bij wie het succes ‘zomaar’ aan kan waaien de nodige nuancering. Maar zelfs met die nuance is het verhaal van de ‘tragische held’ Jaap Eden zeer de moeite waard om te lezen.

Lees het artikel hier: Jaap Eden en ik – Sportgeschiedenis

 

bekijk de hele agenda