Koningsspelen in Haarlem en omstreken: de leukste sportdag van het jaar

De Koningsspelen zijn een landelijke sportdag, ontstaan als initiatief van de Krajicek Foundation en de Johan Cruijff Foundation in het kroningsjaar van koning Willem-Alexander. Jaarlijks nemen er bijna 1,3 miljoen kinderen van 6.300 basisscholen in Nederland en daarbuiten aan deel. Dit sportieve Oranjespektakel vindt traditiegetrouw plaats op de laatste vrijdag voor Koningsdag, in 2024 dus op 26 april. Voor de meeste scholen is het evenement inmiddels uitgegroeid tot dé sportdag van het jaar.

In de gemeenten Haarlem, Heemstede, Bloemendaal, Velsen, Hillegom en Lisse worden de Koningsspelen georganiseerd door SportSupport Kennemerland op diverse buitenlocaties. “Scholen in Nederland hebben de vrijheid om deze dag naar eigen inzicht vorm te geven”, zegt Jeroen Koomen, algemeen coördinator vanuit SportSupport. “Vaak starten ze de dag met een gezamenlijk feestelijk en gezond Koningsontbijt. Vervolgens nemen wij de deelnemende basisscholen de organisatie geheel uit handen, en brengen iedereen samen voor een spetterende dag vol sportactiviteiten, samenhorigheid en vooral heel veel plezier.”

Hiermee worden alleen al in Haarlem ruim dertien- honderd kinderen in beweging gebracht, en meer dan zevenduizend in de hele regio. Volgens Koomen is het dan ook het sportieve hoogtepunt van het jaar. “De Koningsspelen zijn het grootste sportevenement dat

we organiseren.” De volledige SportSupport-bezetting is die dag in touw, ondersteund door ruim driehonderd studenten van Hogeschool Inholland, Nova College CIOS Haarlem, de Academie voor Lichamelijk Opvoeding Amsterdam (ALO/SM&O) en middelbare scholieren uit de omgeving. Los daarvan organiseren de tweedejaars-CIOS-studenten voor enkele basisscholen in Haarlem-Noord ook nog een kleinere versie van het beweegfestijn op sportpark Pim Mulier.

Nieuwe sporten ontdekken
Het is één groot sportkennismakingsfeest, zegt Koomen. “We willen dat kinderen verschillende sporten kunnen proberen om te ontdekken wat bij hen past. Want van de juiste sportkeuze nu hebben ze later
veel profijt. Vandaar ons gevarieerde programma met maar liefst 28 sportclinics in Haarlem, verzorgd door 16 lokale sportaanbieders. Van (beach-)volleybal, badminton en schermen, tot frisbee, freerunnen, kickboksen, turnen en tafeltennis. De dag wordt geopend met een spetterende openingsdans van Hart Haarlem in samen- werking met T.W.O. Dance en Dayna Dance.”

Samenwerkingspartners
Voor de sportaanbieders is het een mooie gelegenheid om op een laagdrempelige manier hun sport te promoten. Daarnaast worden nog eens 28 sport- en spelactiviteiten verzorgd door studenten van Inholland en CIOS. “Studenten spelen een onmisbare rol bij de organisatie en uitvoering”, benadrukt Koomen. “Zonder hun hulp is een evenement van deze omvang eigen- lijk niet te realiseren. In Haarlem staan er vijftig paar studentenhanden tot onze beschikking, voor de vijf andere gemeenten gelden vergelijkbare aantallen. En dat is nog los van de ongeveer twintig ‘vaste’ stagiaires die we sowieso hebben.” Ouderejaarsstudenten leiden zelfstandige clinics, terwijl eerstejaars en scholieren vooral helpen op de dag zelf. “Zo hebben wij prettige organisatiepartners en doen de studenten waardevolle ervaring op in eventmanagement en sportbegeleiding.”

CIOS in Noord
Voor basisscholen De Cirkel en Bosbeek in Haarlem-Noord is de organisatie van de Koningsspelen volledig in handen van tweedejaars-CIOS-studenten, bijgestaan door eerste- jaars studiegenoten. Het is onderdeel van het examen. Noëll en Myrthe, tweedejaarsstudenten, zijn verantwoordelijk voor de activiteiten van groep 3 en 4 van De Cirkel. “Het doel van de Koningsspelen is om kinderen te laten zien hoe fijn bewegen is en hoeveel plezier het geeft om samen op een sportveld te staan in plaats van in je eentje achter een computer”, legt Noëll uit. “Daarom hebben we originele en uitdagende activiteiten bedacht zoals ‘de vloer is lava’, knotshockey, Belgisch voetbal, bowlen met waterflessen en KUBB. Dit is de meerwaarde van studenten: elk jaar een nieuw en verrassend programma, gebracht met een grote hoeveelheid enthousiasme en energie.”

Draaiboek, troon, vlaggen, materialen – alles is tot in de puntjes geregeld, vult Myrthe aan. “Onze planning staat als een huis. Wat het zo leuk en leerzaam maakt, is dat je alles zelf moet bedenken én uitvoeren. Vroeger deden we als ukkies zelf mee aan de spelen, nu staan we als organisatoren voor de groep! En hoewel dat ook best spannend is, met in totaal zo’n driehonderd rennende, springende en dansende kids op het veld, waarvan 68 ‘van ons’, leren we nu pas echt wat evenementorganisatie inhoudt. Dit is ons tofste project ooit.”

Een prachtige dag
Met alle voorbereidingen in volle gang maakt Haarlem en omstreken zich op voor wederom een onvergetelijke editie. “Het blijft een logistieke uitdaging om alles soepel te laten verlopen, maar met de inzet van ons team en de steun van lokale verenigingen, scholen en al die enthousiaste studenten zijn we er helemaal klaar voor”, aldus Koomen. Nu alleen nog hopen op mooi weer.

bekijk de hele agenda