Met bewegend leren wordt rekenen kinderspel

Vanaf komend schooljaar introduceert SportSupport Kennemerland het programma Bewegend leren voor basisschoolleerlingen. Het combineert leeractiviteiten met fysieke beweging en spel. “Zo wordt leren interactiever, interessanter en dus veel leuker!” zegt buurtsportcoach Jay Kroon, initiatiefnemer van het programma. “We beginnen eerst kleinschalig in Schalkwijk, maar uiteindelijk moeten alle Haarlemse basisscholen ons kunnen inschakelen.”

Het Bewegend leren-programma is bedoeld voor leerlingen van groep 4/5/6 met een achterstand op het automatiseren (uit het hoofd kennen) van tafels en plus- en minsommen. Als oud-groep-8-leerkracht, onder meer in het speciaal onderwijs, weet Jay hoeveel moeite kinderen hiermee kunnen hebben. “Nog altijd wordt op scholen een standaard leermethode gebruikt voor ‘het gemiddelde kind’. Terwijl we al lang onderkennen dat ieder kind anders is en anders leert. Het nadeel is dat wie achterop raakt, daarvan lang last houdt. Rekenen wordt vervelend, het zelfvertrouwen neemt af, met het risico dat leerlingen dichtslaan en stoppen met leren. In ons programma oefenen we daarom rekensommen spelenderwijs, zonder stress. Dat bevordert de focus, concentratie en taakgerichtheid en helpt kinderen de lesstof beter te onthouden.”

Rekenmatten

De methode is simpel maar doeltreffend. Jay: “Met de kleine groep die hier behoefte aan heeft, gaan we met rekenmatten en sommenkaartjes in de weer. Liefst in een gymzaal. De mogelijkheden zijn eindeloos: pak om beurten een kaart en ren zo snel mogelijk naar het corresponderende antwoordvak op de honderdveldmat. Of beantwoord zoveel mogelijk vragen in 30 seconden en zet dat aantal in stappen vooruit. De kids zijn dus continu met de materie bezig. Bovendien geeft het context aan sommen, omdat je nu letterlijk ziet hoe je van 5 naar 10 komt. Natuurlijk is niemand ineens een rekenwonder, maar zo loop je wel een achterstand in.”

‘Alles begint met plezier’

Beweging is hier niet het doel, maar echt het middel om rekenstrategieën te verbeteren, benadrukt de buurtsportcoach. En de positieve effecten van fysieke inspanning? Die krijg je er gewoon gratis bij. “Het programma sluit ook mooi aan bij het concept van de Verrijkte schooldag, waarbij basisscholen externe partijen kunnen inhuren voor een specifiek leerdoel, extra sport en beweging of bijvoorbeeld cultuur. Bijkomend voordeel is dat de leerkracht nu met de rest van de klas de diepte in kan gaan, aangezien de Bewegend leren-les plaatsvindt tijdens reguliere schooluren. Om te beginnen eens per week, maar wie weet later vaker en hopelijk op meerdere scholen. Want ik gun íeder kind deze vrolijke combi van bewegen, leren en plezier maken.”

sportsupport.nl

bekijk de hele agenda