(Nog niet) koninklijke HFC wint de beker

De KNVB Beker was dit jaar een prooi voor Feyenoord. Exact 120 jaar geleden wist het Haarlemse HFC (toen nog niet koninklijk) beslag te leggen op de landelijke beker, die destijds de Holdert-beker heette.

Die naam kwam van de initiatiefnemer van het toernooi: Hak Holdert, eigenaar van een drukkerij en later van De Telegraaf, die een beker beschikbaar stelde voor ‘een wedstrijdenreeks volgens het beker- of afvalsysteem’, naar voorbeeld van de Engelse FA Cup. De eerste editie vindt plaats in 1894, maar veel animo is er niet. Er doen slechts twee clubs mee, beiden uit Haarlem, te weten de Haarlemse Football Club (nu dus kon. HFC) en HFC Haarlem (nu Haarlem-Kennemerland). Uitslag: 3-1 in het voordeel van HFC.

Een paar jaar later (seizoen 1898-1899) wordt een nieuwe poging gedaan, nu wel met succes. In 1902 is HFC Haarlem de eerste Haarlemse club die de beker wint, twee jaar later lukt dat dus ook HFC. Na overwinningen tegen Vitesse (7-1), VVV Amsterdam (25-0!!!), Haarlem 2 (7-0) Swift Amsterdam (10-1) en Velocitas (4-3) is HFC in de finale een maatje te groot voor het Haagse HVV, tot dat moment nog bekerhouder. Na een 1-0 achterstand weet HFC driemaal te scoren (doelpuntenmakers Holdert, Van der Vinne sr. en Henny).

De oplettende lezer zal zich wellicht afvragen of doelpuntenmaker ‘Holdert’ familie is van de naamgever van het toernooi en dat is inderdaad het geval. Eddy Holdert is de jongere broer van Hak Holdert. Eddy is een snelle en talentvolle rechtsbinnen. In het jubileumboek ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van HFC valt te lezen: ”De goalkeepers hebben heel wat angstige momenten uitgestaan, als zij onzen langen blonden rechtsbinnen op zich zagen afstormen. Vraag het den man maar eens die in den bekenden bekerwedstrijd het VVV-doel verdedigde en dertien maal door Eddy gepasseerd werd.” 

Die dertien goals in één wedstrijd zijn nog altijd een bekerrecord. De carrière van Eddy Holdert eindigt al vroeg: op 18-jarige leeftijd stopt hij in verband met een ‘voetbalknie’. Zodoende is hij er niet meer als speler bij als HFC later nog tweemaal de landelijke beker wint (in 1913 en 1915). In de afgelopen editie moest HFC in de eerste ronde na verlenging haar meerdere erkennen tegen eredivisionist Go Ahead Eagles (1-4).

bekijk de hele agenda