Schaatstalent organiseert ‘Social Ride’

Met een ‘social ride’ wil Mats van den Bos geld ophalen om zijn Olympische droom waar te maken. Met deze originele manier om zijn crowdfundingsactie onder de aandacht te brengen wil het 16-jarige schaatstalent zijn sportieve doelen bekostigen om zijn ultieme droom te realiseren: deelname aan de Olympische winterspelen. Op zondag 4 juli stonden Mats en zijn ‘mee-fietsers’ al vroeg aan de start voor deze social ride.

Dat de fietstocht over 40, 80 of 120 kilometer van start gaat bij IJsbaan Haarlem mag geen toeval heten. In totaal rijden twintig belangstellenden mee, waaronder enkele docenten van het Mendelcollege waar Mats komend schooljaar in de vijfde klas van het vwo zit. ‘We zijn van plan om iedere ronde harder te gaan rijden, hoewel we beginnen met een snelheid van ongeveer 25 kilometer per uur. Dat is om het voor iedereen toegankelijk te houden. Elke keer is er een andere route. Uiteraard komt de Langevelderslag aan bod, maar we gaan ook richting Ringvaart en maken een rondje Spaarndam. Tussendoor is het een koffiestop bij ons thuis, want mijn moeder doet de catering’, legt Mats uit.

De sportieve inslag heeft de jonge Haarlemmer niet van een vreemde. Zijn liefde voor het schaatsen evenmin. ‘Ik was 2 jaar toen ik al met mijn ouders Erik van den Bos en Carlijn Nelis mee ging naar IJsbaan Haarlem. Het ligt bijna om de hoek voor ons. Als 6-jarige had ik al les en twee jaar later reed ik mijn eerste wedstrijd. Inmiddels richt ik mij op de 1.000 en 1.500 meter. Heerlijke afstanden, waarbij de schaatsmijl het meest lastig valt in te delen.’ Nu blijken schaatsen en wielrennen goed samen te gaan. ‘Fietsen vind ik heel leuk. Ik gebruik het vaak als training als er geen ijs ligt. Het leuke is nu dat ik de mensen onderweg spreek die mij ondersteunen. Dat geeft iets persoonlijks aan deze actie.’

Met het opgehaalde geld wil Mats zijn trainingskampen, kleding en begeleiders betalen. In totaal denk hij minimaal 3.000 euro nodig te hebben. ‘Ik ben lid van de baanselectie van de Schaatsacademie Noordwest. In die hoedanigheid heb ik een stageplek gekregen bij het KNSB Talenten Team. Dat heeft en geeft veel voordelen voor me. Zo kan ik bijvoorbeeld gebruikmaken van het zomerijs in Thialf in augustus en september.’

Hoeveel geld Mats heeft opgehaald met zijn actie weet hij nog niet precies, omdat de crowdfunding nog loopt. Er kan dus nog worden gedoneerd, via de link van Gofund: http://gf.me/u/zrup9p.

bekijk de hele agenda