Talent Sophie van den Broek

De Spaarndamse Sophie van den Broek (19) kwam vier jaar geleden in aanraking met (para-)badminton en zij viel als een blok voor de sport. Haar talent werd direct gespot. Nu maakt zij deel uit van de Nederlandse para-badmintonselectie en traint ze intern op Sportcentrum Papendal. Hoe een meisjesdroom uitkwam.

 

Haar ouders vonden het belangrijk dat ze aan sport deed, ondanks haar beperking. Want Sophie werd geboren met een ‘open ruggetje’ (spina bifida), waardoor zij een spalk heeft aan haar linkervoet. Ze begon als zesjarige met hockey in een LG-team in Amstelveen, maar ook toen al droomde ze ervan om ooit op Papendal te staan.

TeamNL Talentdag

In 2016 was het tijd voor een nieuwe sportuitdaging en die vond ze op een TeamNL Talentdag voor paralympische sporten: badminton. De toenmalige bondscoach adviseerde haar om mee te trainen bij de reguliere jeugd van het Haarlemse BC Duinwijck, waar ze nog steeds competitie speelt (‘die club heeft zoveel voor mij betekend!’). Op zaterdagen oefende ze met para-spelers bij de Foundation van Ilse van de Burgwal, oud-wereldkampioene rolstoelbadminton en Sophies huidige coach. Haar eerste NK para-badminton was in 2018; ze werd tweede op de dames singles en meteen Talent van het Jaar. In 2019 volgde haar tweede NK. Sinds januari dit jaar behoort Sophie tot de Nederlandse selectie en speelde ze haar eerste internationale toernooien in Dubai en Spanje.

Tactische plannen

Sophie: ‘Bij badminton moet je snel schakelen en meerdere tactische plannen hebben, wil je de wedstrijd naar je toe trekken. Mijn valkuil is dat ik soms wat te streng ben voor mezelf. Zo was ik in Dubai puur om ervaring op te doen – ik moest zelfs nog geclassificeerd worden – maar ook dan wil ik winnen, hoe onrealistisch dat ook is. Mijn kortetermijndoelen zijn zoveel mogelijk internationale ervaring opdoen en een zo hoog mogelijke ranking krijgen. Om op die manier mijn ultieme doel, mijn life goal, te behalen: uitkomen op de Paralympische Spelen. Liefst van 2024, hoewel 2028 eigenlijk beter zou zijn, maar dat klinkt nog zo ver weg, hè!’

Vliegtickets en hotelkosten

‘Via Talentboek ben ik in contact gekomen met Hans Agte (CSMI360), en via hem met weer anderen die mij willen ondersteunen omdat ze in mij geloven. Dat helpt me ontzettend! Want om mijn doelen te halen moet ik zoveel mogelijk toernooien spelen en daarvoor is veel geld nodig. Voor vliegtickets en hotelkosten, maar ook om elke maand op Papendal te kunnen wonen en trainen.

‘Mijn leven bestaat vooral uit sport en school, en in het weekend ben ik thuis bij mijn ouders. Af en toe spreek ik af met vriendinnen, maar ik train vooral heel hard. Twee keer per dag, acht keer per week: baantrainingen, krachttrainingen en conditietraining. Daarbij begin ik in september met hbo Sportkunde aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, nu mijn mbo Engelstalige marketing bij het Nova College Haarlem is afgerond. Ik ga overal voor de volle 100% voor, want ik ben wel een beetje een doorzetter. En dan vallen hopelijk in 2024 óf 2028 de puzzelstukjes allemaal in elkaar.’

Help Sophie om haar (olympische) dromen waar te maken en steun haar crowdfunding op www.talentboek.nl/haarlem

bekijk de hele agenda