Talent: Ava Emanuel

Schermen lijkt op fysiek schaken
Ballet bleek niet de sport te zijn waar het hart van Ava Emanuel sneller van ging kloppen. De overstap naar schermen bleek een gouden greep. “Deze sport heeft het allemaal: tactiek, strategie en is superfysiek.”

De 18-jarige Ava Emanuel woont met haar ouders Geertje en Marijn in Haarlem, om de hoek van het huis waar ze op 24 augustus 2005 geboren is. “Toen ik negen jaar was, maakte ik kennis met schermen. Samen met mijn zus Laude zat ik op ballet; het dansen vond ik leuk, maar ik miste het competitie- of wedstrijdgevoel. En dat heb ik wel gevonden toen ik ging schermen. Ik ging met mijn vader naar de Kennemer Sportcenter, waar veel clubs bij de Sport-In hun sport demonstreerden. Tijdens zijn studie had hij geschermd en vroeg zich af of het misschien ook iets voor mij was”, lacht Ava. “Heel blij dat ik die dag in 2014 met HollandSchermen in aanraking ben gekomen.”

Vereniging HollandSchermen heeft twee locaties. “Ik ben begonnen in Heemstede en train tegenwoordig in Alkmaar, de hoofdvestiging. Om te schermen heb je een masker, handschoen, vest en broek nodig en natuurlijk een wapen. Als je net begint kun je dat allemaal lenen. Natuurlijk doen kinderen spelletjes bij de training, maar ze gaan ook meteen schermen en de bijbehorende regels leren. Veiligheid is heel belangrijk. Er zijn drie wapens: de floret, de degen en het sabel. Ik heb gekozen voor de floret. Af en toe wissel ik dat wel eens af bij kleine wedstrijden met een degen, maar de floret heeft echt mijn voorkeur.”

Alkmaar
Ava begon met een keer in de week trainen. “Dat werd al snel twee keer en binnen twee jaar was het drie keer per week. Tegenwoordig train ik bijna elke dag. Ik vond het vanaf het begin meteen zo leuk om te doen. En helemaal toen ik ook in Alkmaar mocht gaan trainen. Geweldig! Ik ben mijn ouders erg dankbaar voor al het halen en brengen van en naar de trainingen in Alkmaar. Dat doen ze nog steeds, altijd rond etenstijd. Al met al een dure en tijdrovende klus, die ook invloed heeft op het leven van mijn zus. Schermen is sowieso duur door het reizen en het materiaal dat je nodig hebt. Het moet voldoen aan veiligheidseisen en je hebt meerdere floretten nodig voor als er een kapot gaat. Wat ik zo mooi vind aan deze sport is de combinatie van tactiek, strategie en het is superfysiek. Dat onderschatten de meeste mensen; het is echt heel zwaar. Je bent de hele tijd bezig met de volgende stap; het lijkt op fysiek schaken. Het is een individuele sport die ook als team beoefend kan worden. Om beter te worden en op niveau te kunnen blijven is conditietraining en krachttraining hard nodig.”

Nederlands kampioen
Schermen is in Nederland een kleine sport. En de concurrentie in het buitenland is groot; het internationale niveau ligt heel hoog. Ava: “Ik ben erg trots op mijn gouden medailles bij de Nederlandse kampioenschappen in 2022 en 2023 voor junioren (17-onder 20), zowel op floret als degen en de eerste plaats bij de cadetten (14 – onder 17) op floret.

Mijn doel was mee mogen doen aan een EK en een WK voor jeugd. En dat is gelukt; daar ben ik nu al heel blij mee. Volgend jaar is mijn laatste jaar bij de jeugd. Ik wil dat heel graag afsluiten met de voor mij best haalbare resultaten. Daarna ga ik over naar de senioren. Het zou erg cool zijn als ik in die categorie ook zover kom dat ik naar een EK of WK mag. Niet veel Nederlanders komen op dat niveau mee. Nationaal doe ik ook mee bij de senioren.” Lachend: “Maar dat zijn, op een paar na, dezelfde speelsters als bij de junioren, omdat de sport zo klein is. Schermen is een olympische sport en van de Olympische Spelen droomt iedere sporter. Alleen wordt dat lastig in verband met de kwalificatie-eisen. Het Europese niveau ligt heel hoog en Nederland heeft geen equipe om zich op die manier te kwalificeren.”

Aanraden
Ava doet dit jaar eindexamen VWO op het Eerste Christelijk Lyceum. “Ik heb me ingeschreven bij de UvA voor een studie psychologie, maar dat is een numerus fixus-opleiding. Het kan dus nog alle kanten op. Een tussenjaar is ook nog een optie. Misschien kan ik onderzoeken hoe het is om in het buitenland – Frankrijk, Hongarije of Italië bijvoorbeeld, – te spelen om verder te komen, via een stage bijvoorbeeld. Ik zou het wel een hele grote stap vinden om daarnaar toe te verhuizen, want ik vind het hier namelijk ook geweldig. Schermen bepaalt voor een groot deel mijn leven. Maar ik zou het iedereen aan willen raden voor de geweldige ervaringen die je opdoet; ik leer er elke dag nog door.”

 

 

 

 

 

bekijk de hele agenda