Talent: Sebastiaan van Teeffelen

Het plezier is nooit meer overgegaan
Als 7-jarige ontdekte Sebastiaan van Teeffelen hoe leuk hij karate vond. Toen hij negen jaar was werd hij als talent ontdekt en ging hij bij Kenamju meetrainen met de wedstrijdselectie. Het plezier in zijn favoriete sport is nooit meer overgegaan

De inmiddels19-jarige Sebastiaan is op 6 juli 2004 in Haarlem geboren. Hij woont met zijn ouders René en Anna in Zwanenburg. “Het zit niet in de familie”, vertelt hij lachend. “Mijn vader houdt meer van voetbal. Karate is iets heel anders en was voor ons allemaal nieuw.  Mijn kennismaking was via een proefles bij Kenamju in Zwanenburg. Ik denk naar aanleiding van een flyer of zo. Ik weet het niet meer zo precies, maar kennelijk vond ik het leuk en bleek ik aanleg te hebben. Na twee jaar werd ik uitgenodigd voor de wedstrijdselectie en ging ik van een keer in de week naar twee of drie trainingen per week.”

Internationaal
Naast vaker trainen, ging Sebastiaan ook meedoen aan internationale wedstrijden, in onder meer Luxemburg, België en Duitsland. En dat deed hij niet onverdienstelijk. Sebastiaan: “Ja, af en toe won ik zelfs wel eens wat.” Met 13 jaar wordt hij gevraagd voor de jeugdselectie van de Nederlandse Karate Bond en op zijn 14e maakte hij deel uit van de selectie onder 16-18 jaar. “In 2019 mocht ik meedoen met de Europese Jeugdkampioenschappen, waar ik als negende eindigde. Eind dat jaar was het WK voor jeugd onder 16 jaar in Chili. Een geweldige happening was dat; ik werd daar zevende. Begin 2020 deed ik mee aan het EK onder 16. Ik verloor in de halve finale en eindigde als vijfde. En toen lag opeens alles stil door corona.”

Er braken gekke tijden aan ten tijde van de lockdowns. “Ik hield me bezig met gymmen thuis, buiten aan een rek bijvoorbeeld en met hardlopen, maar er was geen sprake van karate. Het was allemaal veel minder dan normaal, wat moest ik met die vrije tijd?”

In 2020 waren er vrijwel geen wedstrijden, maar langzaam ging de wereld weer open. In juni 2021 deed Sebastiaan mee aan het EK, waar hij net als twee jaar eerder op de vijfde plaats eindigde. “Bij de Youth League in Kroatië werd ik datzelfde jaar derde en won ik mijn eerste WKF prijs. Eindelijk een beloning en dat was fijn. Bij het WK onder 21 (2022 in Turkije) werd ik derde. Ik was toen net 18. En in oktober vorig jaar won ik brons bij de World Combat Games in Saoedi-Arabië. Ook een hele gave ervaring was dat.”

Droom
“Ik ben onder de 21 jaar en dus nog steeds jeugd, maar omdat ik boven de 18 ben mag ik ook bij de senioren uitkomen. Ik vecht dus in twee categorieën”, legt Sebastiaan uit. “Op dit moment heb ik een hamstringblessure. Over negen weken is het EK senioren. Ik hoop dat ik tijdig hersteld ben, maar ik weet niet hoe voorbereid ik dan ben. Ik denk dat het vooral gaat om ervaring opdoen. Hard trainen is nodig om internationaal mee te kunnen doen. In Nederland is karate een kleine sport en moet je het echt hebben van je talent en niet van de faciliteiten. Daar is geen geld voor. En dat betekent een achterstand ten opzichte van karateka’s uit andere landen.

Na mijn eerste twee jaar van de middelbare school op het Sancta Maria, moest ik op zoek naar een andere school als ik wilde blijven sporten op hoog niveau. Toen ben ik overgestapt naar het Haarlemmermeer Lyceum Zuidrand, dat is een Loot-school en de extra mogelijkheden om te trainen hebben me zeker geholpen. Nu studeer ik Commerciële Economie en Marketing aan de Johan Cruyff-academie, de topsportafdeling van de Hogeschool van Amsterdam. Wat ik daar over drie jaar mee ga doen, zie ik dan wel.

Mijn uiteindelijke droom is – net als voor alle sporters – om Olympisch kampioen te worden. Bij karate is dat voorlopig niet mogelijk, want het is op dit moment geen olympische sport. Daar valt niets aan te veranderen, dus dan is wereldkampioen het hoogst haalbare. Ook een prachtig doel, toch?”, lacht Sebastiaan. “Ik zie wel hoe het gaat lopen allemaal. Voorlopig wil ik zoveel mogelijk ervaring opdoen en laten zien wat ik kan en wat me lukt. Ik vind het zo leuk allemaal. Die wedstrijden, het reizen, het zijn ervaringen die niet veel mensen meemaken. Ik vind het geweldig om hard te trainen; ik zou niet elke avond niks kunnen doen. Het sportleven voegt echt iets toe voor me, ik ga er dus voorlopig zeker mee door. Je wordt er sneller volwassen door, denk ik en het leert je verantwoordelijkheid te nemen.”

Sebastiaan geeft sinds 2021 zelf ook trainingen. “Ik geef Sportkarate-lessen aan de groep van 7 tot 14 jaar bij Kenamju in Zwanenburg. Die combinatie maakt het nog mooier. Ik kan dus altijd door blijven gaan met deze mooie sport. Ik zou het iedereen aan kunnen raden!”

Om de deelname aan de diverse toernooien, reis- en verblijfskosten en natuurlijk alle andere uitgaven te bekostigen, is Sebastiaan een crowdfunding gestart op Talentboek Haarlem. Je kan Sebastiaan daar steunen in zijn strijd op weg naar de top van Europa en misschien zelfs de wereld

 

Om de deelname aan de diverse toernooien, reis- en verblijfskosten en natuurlijk alle andere uitgaven te bekostigen, is Sebastiaan een crowdfunding gestart op Talentboek Haarlem. Je kunt Sebastiaan daar steunen in zijn strijd op weg naar de top van Europa en misschien zelfs de wereld. Elke euro is welkom, bijdragen kan via zijn profielpagina.

bekijk de hele agenda
1 antwoord

Reacties zijn gesloten.