De adoratie voor Johan Cruijff

Johan Cruijff. Zijn naam is over de hele wereld bekend. Een musical, een documentaire, een televi- sieserie, Cruijff was en ís een fenomeen. El Salvador luidde zijn bijnaam in Spanje. Met zijn filosofische uitspraken verrijkte hij het Nederlandse taalgebruik. Haarlemmer Alain Timmers is een groot fan van de sportman uit Amsterdam, die in april 1947 werd ge- boren en in maart 2016 overleed.

“Mijn adoratie voor Cruijff startte in 1967. Ik speelde bij de pupillen van Haarlem. Je had nog B-elftallen in die tijd. Ging ik ’s middags naar Haarlem-B tegen Ajax-B kijken. Er zat bijna niemand op de tribune. In een hoekje zag ik twee mannen zitten. Ik raapte een oudroze toegangsbiljet van de grond en liep naar ze toe. De één was Theo van Duivenbode, de ander was Johan Cruijff. Aan Cruijff vroeg ik een handtekening. Die heb ik altijd bewaard. Later stond ik wel eens in de erehaag toen Haarlem nog eredivisie speelde. Als Ajax de tegenstan- der was, raakte ik Cruijff altijd even aan.”

Kunstwerk
“Later gaf ik een Haarlemse kunstenares opdracht die eerste ontmoeting via een kunstwerk te verbeelden. Inclusief een open vakje. Daar heb ik de handtekening in geplaatst. Vervolgens ben ik aan het verzamelen gegaan. En ik heb nummer 14 en zijn originele handte- kening op mijn borst laten tatoeëren. Laatst heb ik op Marktplaats weer tegeltjes gekocht met onder andere zijn beeltenis. Ik had ze al, maar liever dubbel dan kwijt natuurlijk.”

Voetstuk
“Mensen weten dat ik een echte fan ben. Toe hij over- leed, belde de Volkskrant mij om een reactie. Mijn vrouw vindt het goed, maar ze heeft wel een grens getrokken. Aan de ene kant van onze gang hangt alles dat met Cruijff te maken heeft. Dat is mijn plek. Ik heb ondertus- sen wel een klein stukje van de andere kant ingepikt. Cruijff is natuurlijk onlosmakelijk met Ajax verbonden.

Ik sluit mijn ogen niet voor zijn mindere kanten. Hij kon inspireren en manipuleren. En mensen een hak zetten zoals de toenmalige Ajax-voorzitter Harmsen door naar Feyenoord te gaan. Ik heb zijn biografieën verslonden. Behalve de laatste dan, die was wat negatief. Daar heb ik me toe moeten zetten. Ik ben een fan, Cruijff is mijn held. Die zie ik liever niet van zijn voetstuk vallen.”

bekijk de hele agenda